't Sprengenpodium

De commissie ’t Sprengenpodium is aangesteld door stichting ’t Sprengenhus. De commissie heeft tot doel om enkele keren per jaar een culturele ontmoeting te organiseren in ’t Sprengenhus. Een variatie van kunst, muziek, cultuur tot film, voor inwoners van Laag-Soeren en daar buiten. De commissie bestaat uit: Marjan Bakker, Mieke Blanksma, Francien van Weelden en Juul van Rijn.

Schilderijen van Henry Dijkhoff

Geplaatst op maandag 10 september 2012

Van 9 september tot 11 november hangen in 't Sprengenhus de schilderijen van Henry Dijkhoff.

Henry Dijkhoff volgt de opleiding schilderkunst aan de Klassieke Academie in Groningen. Na de basisopleiding heeft hij in drie jaar de vakscholing afgerond. Hij is gedreven om door te groeien in de klassieke wijze van naturalistisch schilderen. In september begint hij aan de masterscholing, waarbij hij begeleid zal worden door gerenommeerde meesters als Henk Helmantel, Matthijs Röling en Rein Pol.

Henry Dijkhoff  laat zich graag inspireren door werken van grootmeesters en de hedendaagse figuratieve kunst. Hij schildert graag naar waarneming, in het bijzonder portretten. In deze tentoonstelling zijn diverse soorten kunstwerken van hem te zien, wat zowel genre als techniek betreft: portretten, interieurs, stillevens, vervaardigd met olieverf, acryl, aquarel of houtskool.

Tegenwoordig zijn er weinig academies waar men het vak op die wijze kan leren. Het vak omvat o.a.: tekentechnieken, compositie, vorm gerelateerd aan de menselijke figuur, tonaliteit in samenhang met plasticiteit, kleurgebruik en penseelvoering. Daarnaast komen andere zaken aan de orde zoals: eigenheid en expressie aan de hand van de geleerde vaardigheden. Met plezier geeft Henry zijn vakkennis door aan mensen in de regio, die net als hij, zich graag verder willen ontwikkelen op het gebied van kunstschilderen en tekenen.

Flyer Sprengenpodium september 2012

Kleurrijke schilderijen en warme portretten

Geplaatst op zondag 10 juni 2012

Sinds 2003 schildert Ans van Breda, in de leer bij Carel Velthoen van pART2u en Ans Leeflang uit Brummen. Aanvankelijk begon zij in aquarel, daarna met acryl en olieverf. De kleurrijke schilderijen bestaan uit figuratieve voorstellingen en portretten. Veel inspiratie haalt Ans uit mensen – haar kleinkinderen in het bijzonder. “Het is fantastisch om ze met elke tekenlijn en penseelstreek langzaam op het doek te zien verschijnen.”

Ans van Breda schildert ook in opdracht. U kunt haar bereiken via bredaatje@hotmail.com.

In september 2012 start Ans van Breda op de Vrije Academie in Nunspeet om zich verder te bekwamen in het schilderen en de beeldende vormgeving.

Flyer Ans van Breda juni 2012

Volle bak voor Iwan en Dimitri Göbel

Geplaatst op maandag 27 februari 2012

Luid ronkend op een piepkleine motor, reed Bowi, de vijfjarige zoon van Dimitri Göbel, de grote zaal van ’t Sprengenhus in Laag-Soeren binnen. Dit zette de toon voor het verhaal dat de twee eigenaren van de Burton Car Company uit Zutphen zondag 26 februari vertelden aan een bomvolle zaal met 250 genietende dorpelingen, geïnteresseerden en familieleden.

Iwan en Dimitri Göbel, zoons van kunstenaarspaar Marga Carlier en Henk Göbel, groeiden op in Laag-Soeren. “Wat onze jeugd zo bijzonder maakt is dat we in alle vrijheid onze auto’s en motoren konden ontwerpen en uitproberen. De gemeenschap en de omgeving van Laag-Soeren stimuleerden echt onze creativiteit”, aldus Iwan Göbel.

Dat bleek ook deze zondagmiddag. Regelmatig werd iemand in de zaal toegesproken over een anekdote uit het verleden, klonken kreten van herinnering en gelach bij de getoonde foto’s. De film over ’10 jaar Burton’ laat zien hoe een jongensdroom werkelijkheid wordt. Verder werden dia’s van vroeger getoond en mocht iedereen plaatsnemen in de Burton die in de zaal stond.
25 gelukkigen gingen naar huis met tastbare herinnering aan Marga en Henk: enkele beeldjes werden tegen sympathieke prijzen verkocht. Een deel van de opbrengst schenken de Göbels aan commissie ’t Sprengenpodium, voor de verzekering van tentoongestelde kunst.    

De opening van de tentoonstelling Vreemde Vogels in ‘t Sprengenhus in Laag-Soeren eindigde zondagmiddag met een verrassingsoptreden van Gijs Jolink, bekend van de band Jovink en de Voederbietels. Deze neef van de Göbels zong samen met Sarah, de vrouw van Iwan Göbel,  een paar nummers van Johnny Cash.

De tentoonstelling ‘Vreemde Vogels’ over het werk van Marga Carlier, Henk Göbel , hun zoons en hun tijd in Laag-Soeren is nog tot april te zien in de foyer van ’t Sprengenhus.

Iwan en Dimitri Göbel op Sprengenpodium

Voor de eerste tentoonstelling van 2012 zijn twee 'oude' en bekende dorpsgenoten uit Laag-Soeren uitgenodigd: Iwan en Dimitri Göbel.

Op zondag 26 februari vanaf 15.30 uur in 't Sprengenhus vertellen de broers over hun leven in Laag-Soeren, over het werk van hun ouders Marga Carlier en Henk Göbel en over de geboorte van hun sportwagenbedrijf: de Burton Car Company.
Het belooft een boeiende en vrolijke middag te worden. Onder de titel 'Vreemde Vogels' zult u zien en horen:

  • of het lukt een Burton naar binnen te rijden;
  • hoeveel Burtons er passen op het voorplein van 't Sprengenhus;
  • een overzichtstentoonstelling van het werk en het leven van Marga, Henk, Dimitri en Iwan;
  • de verkoop van 20 kunstwerken;
  • een film;
  • mooie en verrassende herinneringen.

Graag tot zondag 26 februari.

Bekijk de uitnodiging

Groeten uit Laag-Soeren

Vanaf 29 oktober tot in januari 2012 is een expositie te zien in 't Sprengenhus. De expositie omvat schilderijen van Gerrit-Jan Bos, Ingrid Hagelen, Jannie Nijborg, Winnie Slijkhuis, Marjan Smit en Els Topelberg. Wim te Hennepe toont een selectie van zijn foto’s. Ria van der Burg exposeert glas in lood en Klaske Semplonius haar viltwerk. En met een tentoonstelling van deze negen kunstenaars zijn we er nog lang niet. Wie weet organiseren we in 2012 nogmaals ‘Groeten uit Laag Soeren.'!

Prima start Sprengenpodium

Het eerste Sprengenpodium op zondag 6 februari trok ongeveer 80 belangstellenden. De aanwezigen maakten de opening mee van de schillderijententoonstelling van twee Brummense kunstenaars: Annie Elissen en Peer Mijland. De Rhedense wethouder Harriët Tiemens verrichtte de opening. Lees meer

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus