`t SPRENGENHUS NIEUWS

Oudheidkundige Kring Rheden Rozendaal

Datum: vrijdag 15 november 2019 - zondag 17 november 2019. Locatie: 1t Sprengenhus

Oudheidkundige kring / Activiteiten / Kringactiviteit / Laatste jubileumweekend in Laag-Soeren
Laatste jubileumweekend in Laag-Soeren
De slotmanifestatie van dit jubileumjaar van de Oudheidkundige Kring vindt plaats op 15, 16 en 17 november 2019 in Laag-Soeren. Locatie is ’t Sprengenhus, Harderwijkerweg 25-a.

Er worden twee tentoonstellingen gepresenteerd, te weten:
‘Onderwijs in Laag-Soeren, de Jan Ligthartschool’.
En ter afsluiting van het jubileumjaar een verzameltentoonstelling met als thema:
‘De acht dorpen van Rheden en Rozendaal’.
Daarnaast wordt de sinds mei 2018 in gebruik genomen archiefruimte van de Oudheidkundige Kring voor bezichtiging opengesteld. Eveneens is dan het archief van Laag-Soeren open. Beide archieven zijn op de eerste verdieping gelegen en zijn met de trap of met de lift toegankelijk.

Programma (voorlopig):
Vrijdagavond 15 november:
Inloop in de foyer vanaf 19.00 uur met koffie of thee.
19.30 uur  •  Opening met een woord van welkom en een kort overzicht van het jubileumjaar door de voorzitter van de Kring, de heer Jan Jansen.
19.50 uur  •  Lezing ‘Laag-Soeren het eerste kuuroord van Nederland’ door de heer Rein Aardema.
Aansluitend worden de tentoonstellingen officieel geopend door de wethouder(s).
Zaterdagmiddag 16 november:
13.00–17.00 uur  •  Expositie. Tijdens de expositie wordt informatie verstrekt over de acht dorpen en over het archief van de Kring. Daarnaast wordt een film vertoond over Laag-Soeren en Spankeren in de jaren vijftig van de vorige eeuw.
15.00 uur  •  Laag-Soeren (informatie over een lezing en/of film volgt)
Zondagmiddag 17 november:
13.00–17.00 uur  •  Expositie. Tijdens de expositie wordt informatie verstrekt over de acht dorpen en over het archief van de Kring.
13.00 uur  •  Dorpswandeling met als gids Joram van Breda. Start vanaf ’t Sprengenhus. Deelname gratis voor leden, niet-leden € 2,50.

 

 

KOFFIEKLETS

Op elke donderdag 
Van 10:00 tot 12:00 uur.
U bent van harte welkom 

Het SOERENS ARCHIEF

Werkavonden 2019

  • van 19.30-21.00 uur

  • September  3-10-17-24
    Oktober       1-8-15-22-29
    November   5-12-19-26
    December   3-10-17

Biljarten in ’t Sprengenhus

Geplaatst op zondag 4 maart 2018, door Henk Kranenburg

Enige tijd terug kwam tijdens de koffieklets op donderdagmorgen aan de orde de wens om enige instructie bij het biljarten.

Na overleg met ex biljarters van Gazelle Sportvereniging is afgesproken dat zij op donderdag 8 maart en donderdag 15 maart beide keren om 14.00 uur een instructie zullen geven. Hierbij wordt aandacht gegeven aan omgaan met het biljart, verzorging, techniek van het spel, spelregels, effecten met de bal enz.

Wie hiervoor belangstelling heeft is van harte welkom.

Afhankelijk van belangstelling en deelname gaan we bekijken hoe verder te gaan, ook wat betreft de speeluren.

Wellicht zijn er beginners, die nog behoefte hebben aan nadere instructie. Misschien zijn er anderen die op hun eigen tijd een balletje willen stoten.

De kosten zijn voorlopig nihil.
Dus een aantrekkelijke manier om kennis te maken met of gewoon plezier te beleven aan de biljartsport.

 

Op donderdagmiddag 8 maart is er onder leiding van 2 ervaren biljarters door een groepje van 2 dames en
3 heren gebiljart.Aanstaande donderdag (15 maart) spelen we weer, aanvang 14.00 uur.

Een ieder is van harte welkom.
Daarna gaan we overleggen hoe verder te gaan.
Welke tijdstippen, met of zonder instructie.
We kunnen ook groepjes vormen naar rato van ervaring, of misschien juist niet!
Als je niet kunt , laat even horen of je belangstelling hebt en wat je wensen zijn.
groet

Nadere informatie bij Ton Eikelboom.
Tel 0313619322
Email  ton@eikelboom.nl

 

Dag ‘Sprengenpodium’, hallo ‘Kunst in de etalage’.

Geplaatst op woensdag 13 december 2017, door Henk Kranenburg

Dag ‘Sprengenpodium’, hallo ‘Kunst in de etalage’.


Zaterdagmiddag werd in ’t Sprengenhus in Laag-Soeren een periode afgesloten en tegelijk een nieuwe geopend. Het laatste Sprengenpodium werd feestelijk geopend met een korte toespraak van Juul van Rijn. Zij blikte even terug op een imposante reeks tentoonstellingen met een grote variatie aan kunst en kunstenaars, vooral uit Laag-Soeren en directe omgeving. Zo waren er uiteraard schilderijen, maar ook papierkunst, foto’s, wol, teksten en jubilea e.d., Soerense geschiedenis enz. De commissie Sprengenpodium bestaande uit Marjan Bakker, Mieke Blanksma, Francien van Weelden en genoemde Juul van Rijn heeft gedurende een reeks van jaren met veel plezier rond 30 tentoonstellingen opgezet. Zij zochten de kunstenaars en/of hun werk, begeleidden de inrichting, ontwierpen posters en verzorgden een mooie feestelijke opening. Kortom, een compleet draaiboek rondom een expositie. Op deze manier is ’t Sprengenhus steeds een podium geweest voor kunst. Met een andere opzet blijft het doel gelijk. In deze laatste editie van ‘t Sprengenpodium werd de eerste ‘ Kunst in de etalage’ tentoonstelling geopend. Vanaf nu hangt in ’t Sprengenhus een heuse etalage. In dit raamwerk ofwel vitrine van 2,5 x 1,5 m. kan eenieder die dat wil zijn kunnen op kunstzinnig gebied onder de aandacht brengen. De opzet is een permanente, interactieve kunstexpositie te creëren. De eerste die in de nieuwe vitrine exposeert is Klaske Semplonius uit De Steeg met haar viltatelier. Naast deze expositie is het ook mogelijk zelf aan de slag te gaan met vilt in workshops die door Klaske worden verzorgd aan de Harderwijkerweg 54 in Laag-Soeren. Nadere info via info@klaskesemplonius.nl. Deze opening werd muzikaal opgeluisterd door Cranks up my Stereo, een band die bijdroeg aan de goede sfeer in de foyer van ’t Sprengenhus. Onder het genot van een hapje en een drankje beleefden de aanwezigen een mooie middag en kreeg de eerste interactieve expositie “Kunst in de etalage” de opening die het verdient. 
 

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus