Ook zonnepanelen in monumentale wijken van gemeente Rheden

Geplaatst op vrijdag 25 januari 2019, door Rein Aardema. Bron: Algemeen Dagblad

Rheden gaat de mogelijkheden voor de plaatsing van zonnepanelen in de drie beschermde dorpsgezichten in de gemeente uitbreiden. Het gaat om villapark Overbeek in Velp, Dieren-Zuid en het buitengebied van Laag-Soeren.

Tot op heden is de plaatsing van zonnepanelen in deze beschermde, monumentale gebieden alleen toegestaan als de panelen onzichtbaar blijven vanaf de openbare weg. Maar ook bewoners van deze gebieden hebben de wens zonnepanelen te plaatsen. Een aantal van hen heeft het zelfs gedaan. Daartegen zou de gemeente eigenlijk moeten optreden.

Eerste orde

Dit laatste hoeft niet meer als de gemeenteraad later dit jaar het nieuwe beleid officieel heeft vastgesteld. Dat komt erop neer dat in de dorpsgezichten twee soorten gebieden worden aangewezen: van de eerste orde (de meest monumentale delen) en van de tweede orde.

In gebieden van de eerste orde blijft de oude regel in stand, maar is wel ruimte voor innovatieve oplossingen (als zonnepannen en collectorsystemen onder het dak). In gebieden van de tweede orde is meer mogelijk: plaatsing van zonnepanelen op platte daken, op schuine daken aan de voorzijde (maximaal 50 procent van het oppervlak), plaatsing van voldaksystemen (die het hele dak bedekken). Voorwaarde is steeds wel dat de panelen een halve meter afstand tot de dakrand houden (en tot frontons, koepels, dakkapellen, schoorstenen en andere objecten).

Straten

Straten van de eerste orde in Dieren-Zuid zijn de Hogestraat, de Zutphensestraatweg, de Hoflaan, de Vi√ętorstraat, de Prinsenstraat, de Kerkstraat, het Stationsplein, de Kerkstraat, Aan 't Veer, de Molenweg, de Spoorstraat, de zuidelijke entree via de Doesburgsedijk en het dakenlandschap vanaf de IJssel. Villapark Overbeek behoort zo goed als geheel tot de eerste orde. Voor het buitengebied van Laag-Soeren moet de eerste orde nog worden bepaald.

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus