Veel belangstelling voor 'spookhotel' Laag-Soeren, maar gemeente werkt niet mee

Geplaatst op zaterdag 6 oktober 2018, door Rein Aardema. Bron: de Gelderlander

Veel belangstelling voor 'spookhotel' Laag-Soeren, maar gemeente werkt niet mee

In voormalig Hotel Laag-Soeren, ook wel bekend als het 'spookhotel', is de nodige interesse getoond sinds de ruïne ongeveer twee jaar geleden weer in de verkoop is gezet voor 685.000 euro. Dat laat Hans Eertink van Kendes Rentmeesters & Adviseurs weten. 

,,Veel gevraagd is een bestemming met zorg erbij.’’ Er is alleen één probleem: de gemeente Rheden wil daar voorlopig niet aan meewerken.

Nu is alleen plaats voor een partij die een recreatief of toeristisch plan heeft voor het vervallen hotel aan de Harderwijkerweg in Laag-Soeren, zegt de gemeente. Daarbij kan worden gedacht aan een nieuw hotel, een restaurant of een conferentieoord. ,,Door een dergelijke publieksfunctie blijft het terrein toegankelijk, 'beleefbaar' en draagt het bij aan ons beleid om recreatieve en toeristische activiteiten in het buitengebied te bevorderen’’, zegt een woordvoerder.

Hotel Laag-Soeren staat al jarenlang leeg. Mientje Dullemond, de laatste eigenaar, stierf in 2007 en liet het terrein na aan vijf goede doelen: de Hervormde Gemeente, het Reumafonds, stichting Wilde Ganzen, Artsen zonder Grenzen en KWF Kankerbestrijding. Dullemond woonde met haar broer in het gebouw, dat tot 1976 een hotel was.

'Lastige plek voor horeca'

Dat de gemeente nu niet bereid is mee te werken aan een uitgebreider bestemmingplan, betekent volgens rentmeester Eertink dat het terrein voorlopig nog wel even verlaten blijft. ,,Iedereen snapt dat je er niet zomaar alles kunt doen als nieuwe eigenaar, maar voor horeca is het gewoon een lastige plek. Omdat de locatie een monumentale status heeft, kun je bijvoorbeeld niet alles platgooien voor een parkeerplaats.’’

Samen met de huidige eigenaren van de ruïne gaat hij binnenkort graag nog eens het gesprek aan met het nieuwe college van de gemeente Rheden over een verruiming van de bestemmingsmogelijkheden.


Tot die tijd blijft Hotel Laag-Soeren vooral het domein van nieuwsgierige jongeren. Op videowebsite YouTube circuleren de nodige filmpjes van de plek waar het zou spoken. Zo schrijft The Ghosthunter op zijn website: 'Krachtvelden zijn overal aanwezig. Je wordt gewoon aangekeken en er straalt agressie van af. Ook het omliggende bos heeft zijn negatieve krachten.'

Hoewel het eerdere hotel gammel is en voor een groot deel is ingestort, zegt de gemeente Rheden nog geen meldingen te hebben ontvangen over gevaarlijke situaties die zijn ontstaan bij bezoekjes van geestenjagers.

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus