Inwoners van gemeente Rheden wordt gevraagd mee te praten over zwerfafval

Geplaatst op dinsdag 11 september 2018, door Rein Aardema. Bron: Rheden Nieuws.nl

Sinds 2013 ontvangt gemeente Rheden vanuit het Rijk een vergoeding om projecten rondom het onderwerp zwerfafval uit te voeren.

In 2020 vervalt deze vergoeding. Daarom wil gemeente Rheden beleid ontwikkelen om zwerfafval in de toekomst met een dekkend netwerk van vrijwilligers op te ruimen. Hiervoor is de mening en hulp van inwoners belangrijk.

Ik denk mee! Cafés

Gemeente Rheden heeft adviesbureau Antea Group gevraagd hierover onafhankelijk advies uit te brengen.

Zij brengt de huidige situatie in beeld en adviseert over methoden om zwerfafval te voorkomen en op te ruimen. Het advies moet ook antwoord geven op de vraag wat de wensen van inwoners en de gemeente zijn. Om hier achter te komen organiseert Antea Group een aantal Ik denk mee!Cafés.

Tijdens deze bijeenkomsten komen vragen aan de orde als: ‘Hoe ziet uw ideale leefomgeving eruit?’, ‘Wat verwacht u van de gemeente op het gebied van zwerfafval?’ en ‘Wat wilt u en kunt u zelf doen?’.

Data en locaties

Woensdag 19 september     19.30-21.00u Buurthuis de Poort, Heeckerensstraat 201, Velp
Maandag 24 september      19.30-21.00u Café restaurant De Harmonie, Harderwijkerweg 35, Laag Soeren
Dinsdag 25 september        19.30-21.00u Dorpshuis Willem de Zwijger, Mr. B. van Leeuwenplein 3, Rheden
Maandag 1 oktober            19.30-21.00u Zalencentrum Theothorne, Callunaplein 77, Dieren
Dinsdag 2 oktober             19.30-21.00u Het Parkhuis, Parkweg 5, De Steeg
Geïnteresseerden kunnen vanaf een half uur voor aanvang terecht bij deze locaties. Aanmelden is gewenst, maar niet verplicht.

Omdat er wordt gesproken over algemeen beleid en niet over specifieke locaties, kunnen inwoners ook op locaties buiten hun woonplaats meepraten.

Inwoners van de gemeente Rheden kunnen voor vragen of meer informatie ook bellen met de gemeente (026) 49 76 911 of mailen naar: zwerfafval@rheden.nl

Vergoeding tot 2020

Om zwerfafval tegen te gaan ontvangt gemeente Rheden tot 2020 een vergoeding; de zogenaamde Nedvang Vergoeding.

Deze vergoeding is een onderdeel uit de raamovereenkomst uit 2012 tussen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Verpakkende Bedrijfsleven.

Uit de laatste inspectiecijfers is weer gebleken dat de hoeveelheid zwerfafval binnen de gemeente laag is. Dit is te danken aan de projecten die door deze vergoeding mogelijk zijn en aan de inzet van inwoners.

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus