Afscheid basisonderwijs Laag-Soeren

Geplaatst op vrijdag 6 juli 2018, door Rein Aardema. Bron: Mart van Tol

Afscheid basisonderwijs Laag-Soeren

Het stichten van de Jan Ligthartschool in 1861 was het begin van de basisschool in Laag-Soeren.  Deze onderwijshervormer woonde ook in het dorp. Afgelopen donderdag was de laatste schooldag. Ouderraad en juf Henny Wolsheimer hadden er alles aan gedaan om deze dag gedenkwaardig te maken voor de kinderen. ’s Morgens kwam er een graffitikunstenaar op school die alle kinderen begeleidde bij het maken van een mooi schilderij. Tegen de middag verscheen de Soerense verhuurder van pizzaovens en aanverwante artikelen  Albèrt Fakkert. 

Voor de gelegenheid mochten de kinderen zelf hun pizza bereidden en door Albèrt laten bakken. Normaalgesproken bakt hij zelf niet, maar voor deze gelegenheid stelde hij graag zijn apparatuur en zichzelf geheel belangeloos ter beschikking.

Na deze bijzondere maaltijd konden de kinderen zich vermaken op een heuse stormbaan en stond er een wand met gaten waarop met een voetbal geschoten kon worden voor punten. Daarbij bleek dat de Soerense jeugd best een balletje kan trappen.

Tenslotte kwam Wolters IJskar langs, die voor iedereen een lekker ijsje had meegebracht. Voldaan ging eenieder huiswaarts, om tegen 5 uur weer met vrijwel alle ouders terug te keren voor het officiële gedeelte.

Vanwege de hoge temperatuur buiten vond dat in de klas plaats. Connie Blauw memoreerde kort en zakelijk aan de geschiedenis van de school, inclusief de alom bekende Soerense hoofdonderwijzer Henk Nijborg, en wees er nog op dat herinneringen blijven. Met een kort gedicht sloot zij haar bijdrage af.

Vervolgens nam Petra Arentsen het namens de ouderraad over. Zij droeg symbolisch de sleutel over aan Marjan Smit, die sinds kort haar school voor ambacht en kunst in ’t Sprengenhus gevestigd heeft. Boulevard Magenta gaat ook de 2 nu vrijkomende lokalen in gebruik nemen. Marjan nam de sleutel in dank aan en zei dat te doen met een dubbel gevoel. Zo komen begin en einde heel dicht bij elkaar. Maar ze verzekerde dat de deur altijd open blijft staan.

Hier interrumpeerde juf Henny. Zij vroeg Rebecca nog eenmaal met de passende sleutel te kijken op er nog post was. Onderwijl gaf juf Henny uiting aan haar beleving van het afgelopen schooljaar. Zij stelde geluk te hebben gehad een jaar op deze school te hebben mogen werken. Het was voor haar een superjaar geweest. Zij had de kinderen en de inzet en behulpzaamheid van de ouders als geweldig en heel bijzonder ervaren. Ze dankte ook alle Soerenaren die spontaan en belangeloos een bijdrage aan het onderwijs hadden gegeven bij onderwerpen als de geschiedenis van Laag Soeren rond de 2e wereldoorlog.

Na terugkomst van Rebecca werd de post doorgeschoven, maar ook die sleutel ging naar Marjan. Petra Arentsen noemde Juf Henny een betrokken leerkracht die ook betrokkenheid toonde bij Laag-Soeren. Bij vrijwel alle evenementen en gebeurtenissen was zij aanwezig. Rian Nieuwland overhandigde Juf Henny een gieter als symbool voor alles waarmee zij de kinderen dit jaar had ‘overgoten’. Van reisverslagen tot viool en cello spelen, van zingen tot Soerense geschiedenis, enz. enz. Alle aanwezige juffen van de laatste jaren werden verrast met een cadeau. Meerderen zeiden mooie herinneringen te bewaren aan hun tijd in Laag-Soeren. De kinderen hadden ‘hun lieve juf’ al bedankt met een mooi pamflet, maar ze hadden nog een verrassing in petto. Op kamp hadden zij een toneelstuk gespeeld. Daar hadden zij zelf een stuk aangeschreven en geregisseerd. Dat lieten ze nog even zien.

En daarna de alles afsluitende BBQ, waarbij het nog lang gezellig bleef. Vanaf nu is de school in Laag-Soeren een herinnering. Maar voor de kinderen en betrokkenen een mooie. Een om nog eens naar terug te kijken in het Soerens Archief.
 

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus