Dag school, je komt nooit meer terug. Het is over en uit

Geplaatst op donderdag 5 juli 2018, door Rein Aardema. Bron: de Gelderlander

De laatste dag voor de vestiging van 't Schaddeveld in Laag-Soeren is aangebroken. Morgen heeft het dorp geen school meer. Sluiting is onvermijdelijk.

Een enorm cliché in krom Nederlands is het. Maar daarom wellicht zo ontzettend waar. Want dit is de dag waarvan je wist dat hij zou komen. Vandaag, donderdag 5 juli 2018, komt er een einde aan 157 jaar basisonderwijs in Laag-Soeren. Nooit meer speelkwartier, nooit meer kerstviering, nooit meer grote vakantie.

Nooit meer in één lokaal les met achttien kinderen van allerlei leeftijden. Meer waren er de laatste jaren niet. Het is voorbij.

Op de dag ervoor, de woensdag, slapen Tygo, Wouter, Luuk, Lars, Almar, Sofie, Phyline en Idre van groep 8 uit. Zij hebben op dinsdagavond, samen met groep 8 van de Dierense vestiging van 't Schaddeveld, de eindmusical Bende op de camping uitgevoerd. Voor hen zit hun basisschoolleven er al zo goed als op.

Op deze woensdag zijn nog wel Amber, Isa, Sibren, Arne, Niek, Bram, Ryanne en Femke van groep 6 aanwezig. Net als Siem en Rebecca van groep 7. Voor de klas staat invaljuf Sanne, want vaste juf Henny is vrij. Die is er morgen weer.

Wat de kinderen gaan doen vandaag? ,,Opruimen", zegt juf Sanne. Er ligt nog troep en er zijn nog tekeningen die van de ramen moeten worden gewassen. De school in dorpshuis 't Sprengenhus moet netjes worden opgeleverd.

Je kon de sluiting aan zien komen: de laatste jaren werden in Laag-Soeren al geen kinderen meer aangenomen. Eén keer nog twee kleuters, maar dat was geen succes. Vandaar dat de groepen 1 tot en met 5 op de school afwezig zijn. Een fors deel van de Soerense kinderen gaat al buiten het dorp naar school. Ook kinderen van de groepen 6, 7 en 8. Hun ouders zagen de sluiting aankomen of vonden het niks voor hun kind: met weinig leeftijdsgenoten in een combinatieklas van drie groepen zitten.

Laag-Soeren heeft te weinig kinderen. Misschien had de nieuwbouwwijk Hof van Soeren soelaas kunnen bieden, maar die is door verzet van tegenstanders te laat tot stand gekomen. Voorzitter Petra Arendsen van de ouderraad zegt dat er ook strategische fouten zijn gemaakt: de school had niet moeten fuseren met een partner in het nabije Dieren-Noordoost. Die kon door de geringe afstand geen garantie bieden tegen opheffing. Bovendien hadden beide vestigingen niet hetzelfde onderwijsconcept moeten kiezen; zo kon Laag-Soeren zich niet onderscheiden.

Hoe het ook zij: het is voorbij. Het dorp waar Nederlands beroemdste pedagoog Jan Ligthart zijn laatste dagen heeft doorgebracht (in het voormalige kuuroord) heeft morgen geen school meer. Vandaag alleen nog spelletjes doen en een barbecue. De kinderen van groep 6 en 7 verspreiden zich over basisscholen in Dieren en Eerbeek. Slechts vier van hen gaan naar 't Schaddeveld in Dieren.
 

de Gelderlander van donderdag 5 juli 2018.

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus