Burgemeester van Eert op ’t Schaddeveld

Geplaatst op woensdag 16 mei 2018, door Rein Aardema. Bron: Mart van Tol

Burgemeester van Eert op ’t Schaddeveld

Tijdens de viering van de bevrijding van deze streken in april was de basisschool uit Laag-Soeren een van de deelnemers. Een van de leerlingen behoorde daar tot de sprekers. Na afloop was er een eerste contact tussen de school en burgemeester Carol van Eert, die de aanwezigheid van juf en kinderen zeer waardeerde. Dit mondde uit in een vervolgafspraak op school in Laag-Soeren.

De school heeft dit schooljaar veel aandacht gehad voor de maatschappij. O.a. de oorlogstijd in en om Laag-Soeren en de gemeenteraadsverkiezingen zijn uitgebreid behandeld. Met name begon de burgemeester over het functioneren van de maatschappij, waaronder de gemeenteraad.

Door de lessen op school wisten de kinderen heel goed waar het over ging en konden ook meepraten. Inmiddels is de burgemeester uiteraard op de hoogte gebracht van het feit dat de school in Laag-Soeren over enkele maanden de deuren moet sluiten. Hij ging dan ook met de kinderen in gesprek over hun toekomst op school en het als min of meer vreemde naar een nieuwe school gaan. Hij had een boekje hierover meegebracht, waaruit hij een stukje voorlas.

De kinderen wilden uiteraard alles over de burgemeester en het burgemeesterschap weten, waardoor een zeer gevarieerd gesprek ontstond. Desgevraagd vertelde de burgemeester dat er geen opleiding voor burgemeester bestaat. Dat is een ontwikkeling van jezelf en de maatschappij. “Wil je burgemeester worden en er komt een vacature, schrijf gewoon een brief” raadde hij de kinderen aan. Na afloop ging de burgemeester met de hele school op de foto ter herinnering aan deze middag. Voor de school, voor Laag-Soeren, maar ook voor het persoonlijk archief van Carol van Eert. 

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus