Oplevering Hof van Soeren gaat door, ondanks steenuilen

Geplaatst op woensdag 21 maart 2018, door Rein Aardema. Bron: de Gelderlander

De huizen die dit jaar zijn gebouwd in de nieuwe wijk Hof van Soeren in Laag-Soeren mogen toch worden opgeleverd.

De provincie Gelderland heeft de positieve rapportage van de gemeente Rheden over het welbevinden van de steenuilen in het gebied goedgekeurd.

Daarmee zijn er geen beletselen meer voor oplevering.

Voor de actiegroep NimmerdorNee is de nieuwe ontwikkeling een teleurstelling. De groep komt  op voor het welbevinden van twee steenuilenparen in het gebied en heeft zich jaren tegen de nieuwbouw verzet. Bob Bouhuijs van NimmerdorNee noemt het vreemd dat de provincie zich op de rapportage van een belanghebbende partij verlaat. ,,Want de gemeente wil dat hier gebouwd en opgeleverd wordt."

Reinbouw
NimmerdorNee meent dat bouwbedrijf Reinbouw zich niet aan de voorwaarden houdt die de Raad van State in september 2016 heeft gesteld. Dit hoogste rechtsorgaan stelde als eis dat in het westelijk deel van het plangebied pas in 2019 huizen opgeleverd mogen worden. Dit ter bescherming van de steenuilen. Bouhuijs zegt dat de nu gebouwde huizen in het westen van het gebied staan.

,,Ze staan achter mijn huis en ik woon aan de Harderwijkerweg, die westelijk langs de nieuwbouwwijk heen gaat." Maar Reinbouw en de gemeente hanteren een eigen indeling, volgens welke de nu op te leveren huizen tot het zuidelijk deel van het bouwterrein behoren.

Toezicht
De provincie Gelderland, die toezicht moet houden op de naleving van de uitspraak van de Raad van State, geeft de gemeente Rheden en de bouwer nu gelijk. ,,Wij kunnen ons vinden in de nadere uitleg omtrent de fasering van de werkzaamheden en oplevering", stelt de provincie in een schrijven aan de actiegroep.

Bouhuijs zegt zich met zijn mede-actievoerders bij de aanstaande oplevering neer te leggen. ,,Het ging ons er niet om de nieuwe bewoners hun woning te ontzeggen, het ging ons om het principe." Hij overweegt daarom een gang naar een instantie als de Nationale Ombudsman. ,,Die zou eens moeten nagaan of het in de haak is dat een overheid en een bouwer de uitspraak van de Raad van State op zo'n bijzondere wijze interpreteren."

Wanneer de nieuwe huizen in het Hof van Soeren precies worden opgeleverd, wordt binnenkort bekend. 

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus