Paard overleeft steekpartij 'met mestvork of priem' in hoofd

Geplaatst op zaterdag 29 oktober 2016, door Rein Aardema. Bron: de Gelderlander

Een paard heeft ternauwernood een steekpartij met een puntig voorwerp in zijn hoofd overleefd. Het dier, de 6-jarige ruin Adwoa, werd van onderen in zijn hoofd gestoken in de stal in Laag Soeren waar hij staat.
Eigenares Sabine de Beer is geschokt door de brute mishandeling van haar paard, vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag. „Het steekvoorwerp is zelfs een halve centimeter in zijn kaak gegaan. Ik hoop maar dat hij herstelt”, zegt de 44-jarige inwoonster van Velp.

Steekwond
Zij ontdekte de diepe steekwond die vrijdagmorgen. „Ik zag meteen dat het geen wond was die hij in de stal had opgelopen. Daar zijn geen voorwerpen waar hij zich zo aan kan bezeren dat het een steekwond van enkele centimeters diep kan maken.”

Geschokt
De geschokte Velpse is de woensdag daarop met Adwoa naar de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht gereden, omdat de dierenarts de ontstane ontsteking in de kaak van het dier niet onder controle kreeg.

In Utrecht concludeerden ook de artsen van het Universitair Diergeneeskundig Centrum dat het paard moedwillig is gestoken. „Vermoedelijk met een mestvork of een priem, zeiden ze.”

Abces
Uit een 3D-scan bleek dat zich in het hoofd van de Anglo-Arabier een groot abces had gevormd, dat met spoed is verwijderd. De wond moet dagelijks enkele malen uitgespoeld worden en er is een drain aangelegd. „Er blijft troep uitkomen, dus we moeten afwachten hoe hij herstelt”, zegt De Beer.

Kosten
Haar paard moet nog zeker twee weken in Utrecht blijven voor behandeling. De rekening is ondertussen al opgelopen tot 2.000 euro, en daar komen de kosten voor de dierenartsen nog bij. Omdat De Beer geen – dure – zorgverzekering heeft voor haar paard, draait zij zelf op voor die kosten.

Daar komt nog bij dat de Velpse niet kan meedoen aan de dressuurwedstrijden, over vier weken, waarvoor ze met Adwoa aan het trainen wasPolitie

De politie heeft volgens De Beer slechts een telefonische melding opgenomen van het incident. „Ze zijn niet bij de stal komen kijken”, zegt de Velpse, die geen idee heeft wie haar paard heeft mishandeld.

'Geen aangifte'
Een politiewoordvoerder bevestigt een melding te hebben binnengekregen, maar dat er geen aangifte is gedaan. „Daarom doen we momenteel ook niet concreet onderzoek” zegt hij. Wel gaat de politie de omgeving van de stal in Laag Soeren extra in de gaten houden, aldus de woordvoerder.

De andere paarden in de stal, waar geen camera's hangen, zijn ongedeerd gebleven. 

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus