Steenuil krijgt eindelijk nieuwe buren

Geplaatst op donderdag 20 oktober 2016, door Rein Aardema. Bron: de Gelderlander

Steenuil krijgt eindelijk nieuwe buren

Het heeft, mede dankzij de steenuil, 28 jaar geduurd, maar de wijk Hof van Soeren komt er. Woensdag was het officiële startschot van de bouw, die in augustus al is begonnen.
Doodziek was hij ervan. Omwonenden hielden met rechtszaken de bouw van Hof van Soeren jaren tegen. Maar nu komt de nieuwe wijk er toch, bijna 30 jaar later dan gepland.

„Mijn vader Bernard kocht de grond in 1988. 28 jaar wachten, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Een record", vertelt Bas Reinders, directeur van het Dierense Reinbouw en eigenaar van het terrein.

Startschot
Zestig nieuwe woningen verrijzen in de Sprengenhof, Van Kesterenhof en Bethesdahof. Gistermiddag was het officiële startschot van de bouw, die al in augustus is begonnen. De eerste 24 woningen, die alle zijn verkocht, zijn medio april 2017 gereed. De laatste huizen worden naar verwachting eind 2018 opgeleverd. Bernard Reinders maakt het niet meer mee. Hij is overleden.

Hof van Soeren
Aanvankelijk zou de wijk Nimmer Dor gaan heten, maar vorig jaar werd voor Hof van Soeren gekozen. Reinders vindt dat Nimmer Dor een negatieve klank heeft gekregen. Stichting NimmerdorNee voerde jarenlang actie tegen het bouwplan, dat te massaal zou zijn en een bedreiging zou vormen voor het steenuilenpaartje dat ter plekke broedt.

Na een aantal rechtszaken, tot aan de Raad van State toe, kon Reinders niet anders dan de helft van het terrein inrichten als foerageergiebied voor de steenuil. Het aantal te bouwen huizen is gehalveerd; van 122 tot 60.


 

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus