Boodschappen doen bij de kruidenier nu en toen

Geplaatst op zondag 4 september 2016, door Rein Aardema. Bron: Soerens Archief

Boodschappen doen bij de kruidenier nu en toen

Tegenwoordig kennen wij als Soerenaren het Winkeltje in ’t Sprengenhus. Een aantal vrijwilligers steekt er de nodige energie in. Vroeger kon je in ons dorp in kleine winkeltjes boodschappen doen. Supermarkten kende men niet. Op de plek waar nu de familie Couperus woont was begin 1900 een kruidenierswinkel. Misschien wel de eerste in Soeren. Deze ‘supermarkt’ werd gerund door J.C. Brouwer. Later is deze overgenomen door H.G. Hagen.

Omdat internet ontbrak fietste de kruidenier langs de huizen en nam hij hoogst persoonlijk de bestellingen op. Deze werden opgeschreven in een kruideniersboekje (in ons archief is nog een exemplar van de ‘Toko’  te bewonderen). Datzelfde rondje deed hij de volgende dag met de boodschappen. De te betalen bedragen waren ingevuld en opgeteld. Nu kon er afgerekend worden.
‘Oom’ Wim Hagen heeft dat later met veel plezier voortgezet. Al ruilde hij de fiets om voor een brommer en auto.

Het ouderlijk huis van Sjoerd en Joost Schut herbergde in een ver verleden ook een winkel. Nog voor de tweede wereld oorlog startte H. Koetsier daar de Spar. Ook hier verrichtte de transportfiets met rieten mand hand en spandiensten. Deze winkel, toen al overgenomen door Bert Koetsier, sloot haar deuren eind jaren zeventig.

Gerrit Scherpenzeel begon net na de oorlog met het rondbrengen van melk door Soeren. Hij deed dat vanuit de Enkhoeve. U fietst er nu langs richting het Priesnitz monument.
Eind jaren vijftig verplaatste hij die activiteiten naar het ‘centrum’ van Laag-Soeren aan het Jan Lighartpleintje. Boter, kaas en eieren. Het werd zelfs een klein, echt supermarktje. Totdat in 1980 ook voor deze winkel het doek viel. 

Daarna heeft Laag-Soeren nog even een supermarkt gehad achter de benzinepomp van Van den Brink. Nu omgetoverd tot bouwgrond. In een klein dorp als het onze, in een tijd dat veel over de lijn gaat en iedereen mobiel is, heeft een winkel nauwelijks bestaansrecht. Niet om van te leven in ieder geval.
Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over de plaatselijke kruideniers, bakkers en groenteboeren. En dat kunt u misschien ook wel. Kom eens langs op dinsdagavond in 't Sprengenhus. Vertel uw verhaal, blader door de verzamelde documenten en droom weg bij de enorme hoeveelheid aan foto’s.
Wij dagen u uit mee te helpen aan het bewaren van dit mooie dorp.

Het Winkeltje in 't Sprengenhus is van maandag t/m vrijdag geopend van 10.30 tot 13.00 uur.


Publicatie 27 augustus 2016 van het Soerens Archief.

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus