Rusland heeft meest behendige honden bij WK in Laag-Soeren

Geplaatst op dinsdag 19 april 2016, door Rein Aardema. Bron: de Gelderlander

Wat ooit begon als een veredelde natteneuzenshow is uitgegroeid tot een professionele wedstrijd met deelnemers uit de hele wereld: het WK hondenbehendigheid. Zondag was de ontknoping in Laag-Soeren.


WK hondenbehendigheid in Laag-Soeren
Het toernooi was dit jaar, net als in 2014, in het Rhedense dorpje Laag-Soeren. Op de laatste dag, zondag, bleek Rusland de grote winnaar. "In Rusland geldt een prestatiecultuur. Hoe meer medailles, hoe meer geld de baasjes van de regering krijgen", verklaart organisator Ferry Verhoef de Russische dadendrang.

Hindernissen
16 landen met in totaal 201 combinaties namen deel aan het WK in manege De Spreng. Baasje en hond dienen een hindernisparcours zo snel mogelijk en liefst foutloos af te werken. De honden - vooral bordercollies -  worden op grootte (schofthoogte) bij elkaar gezet.

Japan
Voor het eerst was ook Japan van de partij. De Japanse die met haar hond verrassend een zilveren plak won, werd in de watten gelegd door haar teamgenoten. Ze vormden een erehaag en de hond werd mooi aangekleed en geknuffeld. "Dat was geweldig om te zien. Het niveau neemt elk jaar toe en mensen hebben er heel wat voor over om hier te zijn. Neem de Amerikaanse ploeg. Die werkt met een begroting van circa 50.000 dollar. Daar wordt de reis, het hotel en onkosten van betaald", aldus Verhoef. 

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus