Twee paarden omgekomen bij grote brand

Geplaatst op maandag 21 maart 2016, door Rein Aardema. Bron: De Stentor

Bij een grote brand in Eerbeek zijn maandagochtend twee paarden omgekomen. Elf paarden konden worden gered. De schade is enorm.

De brand woedde in het complex van Het Geldersch 4span Team aan het Soerense Zand Zuid, op de grens van Eerbeek en Laag Soeren. Het complex bestaat uit een voormalig kassencomplex en een naastgelegen loods.

De brand werd rond vier uur door een buurvrouw gemeld bij hulpdiensten en al snel na de melding opgeschaald naar 'zeer groot.' De eigenaren van de paarden en brandweermensen wisten de meeste paarden op tijd naar buiten te brengen. Gasflessen konden bijtijds worden weggehaald.

De brandweer liet het complex waar de brand woedde gecontroleerd uitbranden. De inzet was er op gericht om omliggende panden te sparen. Rond half zeven werd het sein brandmeester gegeven. Het nablussen duurt nog enkele uren.

Watertoevoer
De brandweer had aanvankelijk problemen met de watertoevoer. Twee wagens werden ingezet om voldoende bluswater aan te voeren, vertelt hoofdofficier van dienst Harriët Tomassen. Ook werd water uit een nabij gelegen vijver gepompt. In totaal was de brandweer met ongeveer vijftig mensen ter plaatse. Ook werd een hoogwerker ingezet. De korpsen van Brummen, Loenen en Apeldoorn Zuid waren bij de inzet betrokken.

In het verwoeste complex stonden naast paarden ook onder meer een heftruck en een shovel. Verder lag er stro opgeslagen en allerlei paardenspullen. De elf geredde paarden, die na de brand enige tijd in een bak op het terrein stonden, zijn inmiddels elders ondergebracht.

Wethouder Eef van Ooijen kwam namens de gemeente Brummen poolshoogte nemen bij de brand. ,,Dit is verschrikkelijk voor deze mensen'', zo luidde zijn eerste reactie.

Over de oorzaak is nog niet te zeggen. Een gespecialiseerd team van de brandweer doet onderzoek.

Bedrijf
Het getroffen bedrijf is van Hans Heus en Anne-Marie Elings. Heus behaalde iin 1993 het Nederlands Kampioenschap bij de tweespannen. Sinds 1995 wordt gereden met vierspannen. Het team nam deel aan het EK en het WK. Momenteel maakt het team deel uit van het nationale A-kader vierspan dat zich voorbereid op het WK 2016 in Breda.

Voor foto's zie de site van De Stentor:

 

http://www.destentor.nl/regio/brummen/eerbeek/twee-paarden-omgekomen-bij-grote-brand-in-eerbeek-video-1.5844247

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus