Hof van Laag-Soeren krijgt historische straatnamen

Geplaatst op woensdag 27 januari 2016, door Becky Nijman. Bron: de Gelderlander

 Hof van Laag-Soeren krijgt historische straatnamen

LAAG-SOEREN - Mensen die een huis kopen in het nog te bouwen Hof van Soeren in Laag-Soeren, wonen straks in de Sprengenhof, Van Kesterenhof of Bethesdahof. De straatnamen zijn bedacht door de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal, in opdracht van de gemeente Rheden.

De nieuwe straten bevinden zich op het terrein tussen de Harderwijkerweg, Van Zwietenlaan en Professor Talmaweg in Laag-Soeren. Het bouwplan, dat in fasen wordt uitgevoerd, omvat 60 woningen. De werkzaamheden zijn deze maand begonnen, nadat eind vorig jaar al door de gemeente een vergunning was verleend voor de bouw van de eerste 25 woningen.

Historie
De nieuwe straatnamen zijn gebaseerd op de historie. Van Kesterenhof is vernoemd naar Carel Otto van Kesteren, die in 1770 een landhuis liet bouwen op de Soerense Enk: 'Huize Soeren'. Van Kesteren liet sprengen en waterlopen graven en bouwde 4 watermolens die draaiden op het sprengenwater. Het landgoed van Van Kesteren kwam in 1847 in handen van Jut van Breukelerwaard die ter plekke de geneeskundige badinrichting Bethesda stichtte.

De gemeenteraad moet het voorstel van burgemeester en wethouders nog goedkeuren.

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus