Dorpscaravan brengt Laag-Soeren in beweging

Geplaatst op maandag 9 juli 2012, door Rein Aardema. Bron: www.debuzz.nl

Dorpscaravan brengt Laag-Soeren in beweging

Mensen in kleine dorpen klagen dat er te weinig activiteiten zijn voor de jeugd. De jeugd moet het voortbestaan van het dorp verzekeren. In Laag-Soeren brengt een camper daar verandering in.

Veel klagen en weinig ondernemen. Verontruste bewoners klaagden over versobering van de activiteiten. Dat was de algemene tendens in Laag-Soeren toen Machiel Wetselaar vijf jaar geleden daar met zijn gezin kwam wonen.

Oude caravan
Om daar verandering in te brengen kocht Wetselaar een caravan, vergelijkbaar met de camper van deBuzz, waarmee hij vorig jaar in verschillende straten ging staan om met mensen te brainstormen over Laag-Soeren, een dorp met 850 inwoners en nauwelijks voorzieningen. “We willen mensen in beweging krijgen om activiteiten te organiseren”, zegt Wetselaar.

Jongeren én ouderen
Het project loopt nu een jaar en er volgt nog een jaar. “Ik heb met jongeren van dertien jaar gesproken, maar ook met ouderen. Ze moeten geïnspireerd raken en zelfstandig voor het dorp aan de slag gaan. Er is een groot feest voor en door jongeren geweest. Daarmee hopen we dat ze iets met elkaar krijgen en op termijn zelfs hier zich vestigen.”

Subsidie
Wetselaar kreeg 20.000 euro subsidie van de provincie Gelderland. Daarvan wordt komend jaar onder meer een website gebouwd. “Daarop kunnen inwoners zelf hun activiteiten plannen, zonder dat ze elkaar overlappen.” Ook de ouderen zijn in beweging. “Er worden kookavonden, bezoeken aan toneelvoorstellingen en wandelingen georganiseerd. Het fundament ligt er. Nu gaat het erom dat inwoners het stokje overnemen.”

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus