Ikonenschool uit Laag Soeren op Omroep Gelderland

Geplaatst op maandag 12 oktober 2015, door Rein Aardema

Ikonenschool uit Laag Soeren op Omroep Gelderland

Het is nog vooral populair in Rusland en Griekenland: ikoonschilderen. Dat is het op een ouderwetse en ambachtelijke manier schilderen van bijbelse figuren, zoals Jezus en Maria. Sinds deze week is er een speciale vakopleiding voor in Laag-Soeren o.l.v. Marjan Smit. 

De opleiding van kunstenaar Marjan Smit duurt drie jaar. Het is dan ook niet makkelijk om die ogenschijnlijk simpele afbeeldingen van heiligen te schilderen. Zo heb je volgens Smit voor ikoonschilderen veel kennis van materiaal en pigmenten nodig.

Ikoonschilderingen worden namelijk niet met gewone olieverf gemaakt. De cursisten zullen hun verf zelf moeten maken volgens de oude, verplichte methode. De verf wordt al meer dan duizend jaar gemaakt van eigeel, gedestilleerd water en pigment.

Geen gouden bergen
De ikonen worden tijdens de opleiding 'met respect voor het religieuze aspect' gemaakt. Ze moeten voldoen aan de traditionele eisen van een ikoonschilderij. Aan het eind van het jaar worden ze gewijd door een geestelijke.

Wie denkt dat de opleiding ook zicht geeft op een goed betaalde baan heeft het mis. Je doet het voor jezelf. Marjan Smit: 'Er zijn wel ikonenhandelaren, maar die handelen alleen in de oude antieke iconen.'

Zie filmpje op Omroep Gelderland: http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2100168/Leer-met-nieuwe-opleiding-heiligen-schilderen-met-oude-techniek

Kijk voor meer informatie, ook over lessen in olieverf, vrije expressie met ei-tempera en verguldtechnieken op:

www.boulevardmagenta.nl

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus