De 1e vakopleiding voor Ikonenschilder in Nederland start in Laag Soeren

Geplaatst op woensdag 9 september 2015, door Rein Aardema

V.I.S., De Eerste Vakopleiding voor Ikonenschilders in Nederland.

School voor Kunst en Ambacht, Boulevard Magenta breidt het lesaanbod uit met de meerjarige Vakopleiding voor Ikonen Schilders.

De eerste Nederlandse Vakopleiding voor Ikonen Schilders V.I.S. is geschikt voor mensen met en zonder schilderervaring. Het is een vakinhoudelijke opleiding met nadruk op materiaalbeheersing en het leren schilderen met ei-tempera en de traditionele en moderne verguldtechnieken. De betekenis van de symboliek en het toepassen van kleuren komen ook uitgebreid aan bod.

In de drie-jarige opleiding komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: De Koptische Ikoon, De Russische Ikoon, De Byzantijnse Ikoon, Draperieën en Plooien, het schilderen van gezichten, handen en voeten, De Architectuur in Ikonen, Vergulden, Verf Maken naar oude recepten en leren schilderen naar de traditionele gebruiken in de oudheid.

Het einddoel
Je hebt een mooie serie ikonen gemaakt. Een aantal huis-ikonen, een grote ikoon en feestdagen-ikonen. Aan het einde van ieder lesjaar worden de ikonen gewijd. Je hebt je netwerk uitgebreid en ervaring opgedaan in het uiten en tonen van jouw verbinding met ikonen en het schildersambacht: Je schildert technisch uitstekende ikonen die gevoelig en toegankelijk zijn. Je transformeert je eigen bezieling en passie in de traditiegetrouwe weergave van heiligen, engelen en apostelen. Je bent in staat om zelf dragers te maken, bent deskundig in het maken van verf met pigmenten en het werken met bladgoud en bent in staat om deze vaardigheden op verantwoorde wijze te combineren met andere schildertechnieken. Je bent in staat om het schilderen van ikonen te plaatsen in de kunsthistorische context.

Specialisatie
Na de opleiding kies je een specialisatie voor een gebied waarin je je verder wilt ontwikkelen. Bijvoorbeeld Verhalende ikonen, Engelen, Russische ikonen, Byzantijnse ikonen, miniatuur of iconen op groot formaat.

Lesjaar I: 14 vrijdagen in 2015-2016
16-10, 30-10, 13-11, 27-11, 4-12, 18-12, 8-1, 22-1, 5-2, 19-2, 18-3, 1-4, 15-4, 29-4.

Vraag om het uitgebreide lesprogramma of kom naar de informatie-avond op dinsdag 15 september a.s.
Zie voor meer gegevens www.boulevardmagenta.nl
Of mail naar
info@boulevardmagenta.nl

Bellen kan ook 06-46280411

 

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus