Boekje open over geschiedenis Laag-Soeren

Geplaatst op zaterdag 7 juli 2012, door Rein Aardema. Bron: www.debuzz.nl

Boekje open over geschiedenis Laag-Soeren

Een boek schrijven over de geschiedenis van Laag-Soeren. Volgens Aris Blankenspoor is dit nodig om mensen bekender te maken met het dorpje. Daarom zet hij al zijn kennis op papier en kan iedereen deze in het najaar lezen.

Aris Blankenspoor is een 81-jarige bewoner van Laag-Soeren. In het dorp staat hij bekend als de ‘dorpshistoricus’. Zijn hele leven woont hij al hier en heeft hij alle ontwikkelingen in het dorp meegemaakt. Deze legt hij nu vast in een boek, want dit stukje geschiedenis mag niet verloren gaan.

Ansichtkaartenverzameling
Aris is erg gepassioneerd over zijn geboortedorp. Hij verzamelt zijn hele leven al ansichtkaarten van Laag-Soeren. Als hij in 1991 pensioneert, besluit hij deze verzameling uit te breiden met landkaarten van deze plek. “Laag-Soeren heeft veel ontwikkelingen meegemaakt de afgelopen zestig jaar en via ansichtkaarten probeer ik deze allemaal te onthouden.” Inmiddels heeft hij al ruim driehonderd kaarten.

Het boek
Zijn ansichtkaartenverzameling bracht Aris op het idee om een boek over het dorp te schrijven. In het boek verwerkt hij op chronologische wijze een groot deel van zijn verzameling met daarbij de bijbehorende verhalen. Aris geniet van het schrijven. ”Alle herinneringen uit mijn leven komen weer naar boven.” Ook vindt hij het leuk om te zien wat er in het dorp nog hetzelfde is gebleven. “De papierfabriekjes die in 1800 zijn gebouwd, staan er na ruim 200 jaar nog steeds even mooi bij.”

Problemen
Op 81-jarige leeftijd een boek schrijven, is niet niks. Aris merkt dat hij moeite heeft met de moderne taal. “In de jaren 30 zat ik op de lagere school. Toen schreven we alles nog met ‘den’ in plaats van ‘de’ en ‘sch’ in plaats van ‘s’.” Daarnaast is het voor hem lastig om geconcentreerd te blijven. “Het kost me wat tijd om weer op gang te komen als ik mijn pen even neerleg. Dan moet ik een paar bladzijden teruglezen om weer goed in het verhaal te komen.”

Boekpresentatie
De bewoners van Laag-Soeren zijn al erg geïnteresseerd in zijn verhaal. Zij moeten nog even geduld hebben, want Aris is nog niet helemaal klaar. In het najaar zal hij het boek presenteren. 

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus