Schatten en verhalen

Geplaatst op zaterdag 16 mei 2015, door Rein Aardema. Bron: Regiobode Online.nl

’t Sprengenhus was zondag het toneel van het maken en presenteren van schatten in zeer brede zin. Na al veel exposities in huis te hebben gehaald de afgelopen jaren, besloot de organisatie van het Sprengenpodium eens ruimte te geven aan schatten uit Laag-Soeren.

Kinderen gingen aan het werk om hun eigen schat te maken die later aan een muur zouden worden opgehangen. Een aantal Soerenaren hadden voorwerpen meegenomen met een eigen verhaal, of voorwerpen uit de geschiedenis van Laag-Soeren of bewoners van het dorp. Zeer opmerkelijk was een van papier gemaakte kledingcollectie die de tand des tijds en de muizen op zolder bijna 80 jaar had overleefd in een kartonnen doos en in goede staat kon worden getoond.

Natuurlijk met een bijbehorend verhaal over de lessen nuttige handwerken op school. Er was onder andere het verhaal van een boswachter die een verleden als schaapherder bleek te hebben en een fotocollage van de bewoners van de Schreuderhuizen. Naast opgravingen uit Laag-Soeren en omgeving waren er ook stijgbeugels uit Colombia met een verhaal dat gemakkelijk de link legde met de vele paardenliefhebbers in deze omgeving.

Zo gaf het eerste lustrum van het Sprengenpodium wel een heel breed inzicht in de ‘schatten’ van Laag-Soeren. In een gemoedelijke sfeer konden de bezoekers langs de tafels lopen om de voorwerpen en schatten nader te bekijken en zich te laten informeren over herkomst en verhaal erachter. Uiteraard werden op deze moederdag ook de moeders als schatten aangemerkt. Zij kregen allen een mooi plantje aangeboden.
 

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus