Dinsdagavond archiefavond

Geplaatst op donderdag 7 mei 2015, door Rein Aardema. Bron: Regiobode Online.nl

Wie op dinsdagavond bij ’t Sprengenhus naar binnen loopt, vindt boven altijd vrijwilligers die bezig zijn met het bekijken en archiveren van stukjes geschiedenis van de Veluwezoom, met daarbij de nadruk op Laag-Soeren

Dat er over Laag-Soeren veel te vertellen valt, blijkt niet alleen uit de boeken die de laatste jaren over het dorp zijn verschenen. Zij vormen maar een stukje van het Soerens Archief. Het archief bevat inmiddels zo’n 7.000 foto’s, die allen worden gerubriceerd en gedigitaliseerd. De eerste bewegende beelden die ter beschikking staan, zijn van rond 1925. Deze beelden worden gedigitaliseerd door Gerard Gerritsen, die dit werk ook als vrijwilliger doet voor het Gelders Archief. Daarmee bestaat een korte lijn tussen beide archieven. Ook het oude schoolarchief en veel krantenknipsels vanaf de jaren '50 zijn vanuit een privécollectie ter beschikking gesteld. Oude kaarten van de Veluwezoom, schilderijen tot de bekende Pim Pandoer vinden hier een plaats.

Het Soerens Archief is het enige levende Archief in de omgeving. Vaak krijgt het Archief weer 'nieuw' materiaal aangeboden, ruim voldoende om de zeven vrijwilligers bezig te houden. Het verzamelen van alles en nog wat over Laag-Soeren is een aspect. Bijna elke week komen er mensen met vragen, die vaak vanuit het archief beantwoord kunnen worden. Daaruit blijkt het belang dat aan het Soerens Archief wordt gehecht. De toekomstige bewoners van het ‘Hof van Soeren’ kunnen voor de geschiedenis van 'hun' stukje Laag-Soeren nu al terecht bij het Soerens Archief.

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus