Einde van de Paddentrek

Geplaatst op dinsdag 28 april 2015, door Rein Aardema. Bron: Rheden Nieuws.nl

De vrijwilligers van de paddenwerkgroep Rheden hebben een drukke periode achter de rug. Zij hebben zich bij de Harderwijkerweg en de Middachterallee weer met zijn allen ingezet om de vele padden die de overtocht naar hun voortplantingsgebied maakten, veilig over te zetten.

Paddentrek
De paddentrek begon ongeveer half februari en eindige ongeveer half april en kwam vooral op gang tijdens warme, vochtige dagen. Jaarlijks trekken duizenden amfibieën zoals padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf richting het water om zich voort te planten. De meeste padden verplaatsen zich na de avondschemer, wanneer helaas ook de avondspits plaatsvindt op de wegen die de padden over moeten steken. De vrijwilligers brachten, gewapend met veiligheidshesjes, hoofdlampen en emmers, ook dit jaar weer zoveel mogelijk padden veilig naar de overkant van deze wegen.

In 2015 zijn langs de Harderwijkerweg tussen Dieren en Laag-Soeren 1500 padden overgezet en op de Middachterallee tussen Ellecom en de steeg zijn maar liefst 1950 padden naar de overkant gebracht.

Ter vergelijking: In 2014 waren dit 1350 padden bij de Harderwijkerweg en 920 padden bij de Middachterallee. De trekkende padden werden ook dit jaar weer 2 x per dag verzameld met behulp van langs de weg geplaatste tijdelijke schermen met ingegraven emmers.

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus