Vrijwilligers helpen honderden padden de weg over

Geplaatst op zondag 15 februari 2015, door Rein Aardema. Bron: de Gelderlander

Vrijwilligers helpen honderden padden de weg over

Vrijwilligers helpen vanaf half februari padden veilig de weg over te steken. Ze doen dat tot ongeveer medio april op de Harderwijkerweg tussen Dieren en Laag-Soeren en op de Middachterallee tussen Ellecom en De Steeg.
In 2014 zetten ze daar respectievelijk 1.350 en 920 padden over.

Emmers
Langs de wegen komen borden te staan en schermen met ingegraven emmers erachter om de dieren in op te vangen. De emmers worden 2 keer per dag gecontroleerd door vrijwilligers die zijn uitgerust met hesjes en hoofdlampen.

Veel dieren dood
De paddentrek is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Padden, kikkers en salamanders verlaten dan hun winterverblijf en trekken naar het water. De piek is net na het donker, gelijk met de avondspits, waardoor veel dieren de dood vinden.

Tijdens de controles in 2014 waren vele positieve reacties te horen van voorbijgangers. De groep vrijwilligers groeit nog steeds en kan dat ook gebruiken. Aanmelden kan via m.hazeleger@rheden.nl. Niet alleen voor het overzetten, maar ook organisatorische hulp is welkom. Dagelijks worden de gegevens bijvoorbeeld ingevoerd op www.padden.nu (zoek werkgroep Rheden).
 

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus