Alpe d'HuZes Zege voor Louise Versteeg

Geplaatst op maandag 25 juni 2012, door Machiel Wetselaar

Eindelijk was het zover, 2 juni 2012 om 8.00 uur vertrokken we, Klaas en mijn broer Jelle gingen ook mee, naar Alpe d’Huez. Na een enkele stop om te tanken en iets te eten kwamen we na 1060 km aan bij de voet van de Alpe d’Huez.

We reden de berg op, waarna ik in bocht 21 (dit is de eerste bocht vanaf de voet) al zei: nou, nou…, bij de volgende twee bochten hadden we ook nog genoeg op- en aanmerkingen, maar daarna………stilte, …emotie! Deze, op vele manieren, indrukwekkende berg bedwingen en daarmee zoveel goeds doen voor het goede doel; ‘Hier gaat het dus om’. Langs rotswanden, door het plaatsje Huez, een enkel huis, een kerkje en bos, slinger je door alpenweiden omhoog en kom je tenslotte in het plaatsje Alpe d’Huez. Na de bagage uitgepakt te hebben en een hapje en drankje in ons hotel was het om 23.30 uur tijd voor de broodnodige rust.

De volgende dag, het was een beetje bewolkt met zon, hebben Klaas en ik de Col d’Ornon gefietst. Dit is een beklimming van gemiddeld 6,5% stijging, wat ons goed afging. Inmiddels waren Klaas’ broer, zijn vrouw en kinderen ook aangekomen. ‘s Avonds met z’n allen gegeten.

De maandag, twee dagen voor het moment suprême, had ik de mogelijkheid om met een groep fietsers (w.o. Jeanne en Nicolette) mee te trainen, om 11.30 uur ben ik aangehaakt. Na eerst een behoorlijke beklimming door prachtig natuurgebied met veel vergezichten kwam de afdaling, ook een belevenis op zich voor mij natuurlijk. Onderweg kwamen we door dorpjes op 1400/1500 m hoogte, waarna we in een mooi glooiend landschap reden, over bruggen en in valleien, zo ontzettend mooi.
Om 15.30 ben ik gestopt, de anderen gingen nog verder, voor mij was het genoeg geweest. Klaas en Jelle het wegnummer doorgegeven, zodat ze me konden vinden en oppikken met de auto, ik was ergens in de middle of nowhere. Het was een prachtige dag.

Dinsdag was m’n rustdag. ‘s Morgens eerst mijn stuurbord met tijdregistratiechip opgehaald in Bourg d’Oisons, het plaatsje aan de voet van de berg. Hierna zijn we met de auto naar Grenoble gegaan. Het mooie oude centrum bezocht en heerlijk op een terrasje gezeten. ‘s Avonds alles klaargelegd voor de grote dag.

Woensdag 6 juni eindelijk de dag waar het voor mij allemaal om draait.
Degenen die in het plaatsje Alpe d’Huez overnachtten, moesten ‘s morgens om 9.00 uur bij de finish zijn, om gezamenlijk onder begeleiding van motoragenten de afdaling naar de start te maken. Het remmen is een hele klus, continue de remmen, vooral in de bochten, ingedrukt houden, je krijgt er verkrampte handen van. Tijdens de afdaling en het opstellen voor de start begon het hard te regenen, de meesten hadden wel een regenjasje aan, maar ondanks dat krijg je het tijdens het afdalen erg koud en was ik nat tot op het bot; het water stond in m’n schoenen. Om 10.00 uur startte de 1e groep, om ca. 10.15 uur de 3e groep waar ik in zat, eerst een stuk aanrijden en om 10.16.54 uur over de start.

Heel bijzonder vond ik bocht 21 met kaarsen en spandoeken, met zowel emotionele als bemoedigende teksten. In bocht 20 ging de regenjas in de rugzak en had ik het al zo warm dat de regenbui en de kou al vergeten was. In mijn hoofd steeds die gedachte: rustig blijven en vooral je eigen tempo fietsen. In bocht 15 even op een muurtje uitgerust en iets gedronken, en vooral eens goed tot me door laten dringen wat er werkelijk allemaal gebeurde. Het is eigenlijk niet te omschrijven wat een sfeer en een saamhorigheid er heerst. Heel veel publiek langs de route dat zonder uitzondering iedere deelnemer bleef aanmoedigen. Ook waren er dweilorkestjes en speakers met vrolijke muziek om iedereen zo aangenaam mogelijk naar de finish te begeleiden. Fantastisch!

En ik?? Natuurlijk in het kleinste verzet en doortrappen, anders kom je er niet!

Bij bocht 5 aangekomen, zag ik hoog in de verte het plaatsje Alpe d’Huez liggen, de weg voor me, met hele lange lussen naar boven slingerend door de alpenweide. Inmiddels was ik ‘die man met de hamer’ ook tegengekomen. Bocht 0 is het begin van het dorpje Alpe d’Huez, Na een tunneltje en nog een paar laatste lussen had ik de finish in het vizier. Door een erehaag van juichende, klappende, zingende, kortom, enthousiaste mensen: IK HEB HET GEHAALD!!!!
Het is 12.23.31 uur.

Even douchen in ons (dichtbijgelegen) hotel, napraten, gezellig koffie drinken, een bord pasta
………….ik krijg de kriebels…….. ik ga NOG EEN KEER!

Om 15.17.27 uur voor de 2e keer gestart. Bij bocht 20 voelde ik alles al wat ik op het einde van de 1e keer voelde, maar ik dacht weer: rustig blijven en mijn eigen tempo vasthouden. Het even bij komen op de muurtjes langs de route, het praatje met de andere fietsers en al die mensen die je toejuichen en klappen; het doet je zo goed, ze maken de laatste loodjes echt minder zwaar. 17.30.27 uur door de finish.

Ik ben helemaal onder de indruk van de organisatie Alpe d’HuZes: de website, inschrijvingen, communicatie, alle advies bij training/voeding/sponsoring, meetings in Eindhoven en Utrecht, de kickoff in Papendal, alle vrijwilligers in Frankrijk, het opbouwen van de meeting points in zowel Bourg d’Oisans als Alpe d’Huez (tent opbouw, elektra, inrichting) voor de pers, medische hulp, fietsonderhoud, keukenpersoneel, technische dienst, infobalies, motoragenten, hulpwagens enz.
Bedrijven en zoveel mensen, allemaal belangeloos. GEWELDIG!

De eindopbrengst wordt op 7 oktober a.s. bekend gemaakt, maar met de tussenstand (ruim 28 miljoen) op 7 juni jl. is al een nieuw recordbedrag bereikt dat in z’n geheel ten gunste komt aan KWF kankerbestrijding.

Hierbij wil ik graag iedereen die heeft gedoneerd en/of mij op een andere manier heeft gesteund heel, heel hartelijk bedanken.
Zonder ook maar iemand tekort te willen doen wil ik speciaal mede Alpe-duZes-strijdster Jeanne nog even bedanken, omdat zij mij op een geweldige, doortastende, bemoedigende, maar ook vasthoudende wijze vaak ‘op sleeptouw’ heeft genomen. Mede daardoor kan ik nu zeggen:

Mijn missie is geslaagd !!

Jullie waren fantastisch!!
Het was fantastisch!!


Groet, Louise

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus