Soerens Archief

Geplaatst op maandag 17 november 2014, door Elly Gieteling

Soerens Archief

Soerens Archief
Op dinsdag 2 september 2014 zijn de vrijwilligers van het Soerens Archief weer bij elkaar gekomen om vol enthousiasme aan het werk te gaan met al het moois wat over Laag-Soeren is vastgelegd.
Elke dinsdagavond van half acht tot negen is het archief in ’t Sprengenhus open. Er zijn altijd medewerkers aanwezig.

Wilt u niet alleen kijken, meewerken kan ook. Er is nog veel te doen. Er wordt een lijst gemaakt van grote en kleine projecten en klussen waar u aan mee kunt werken. Leuk, leerzaam en nuttig. En het kan incidenteel.

De coördinatie rond de digitale foto’s ligt bij Hans Buter. Het Soerens Archief bevat inmiddels duizenden foto’s die gescand zijn. Hulp bij het sorteren hiervan en het systematisch vastleggen is van harte welkom.  
Het fysieke fotoarchief wordt ook gedocumenteerd.
De bewegende beelden worden beheerd door Gerard Gerritsen. Hij is bezig met het catalogiseren van de 30 a 40 films.
Francien van Weelden is druk met het op orde brengen van de bibliotheek. Zij spit boeken en tijdschriften door, waarin Laag-Soeren en het oostelijke deel van de Veluwzoom een belangrijke rol spelen.
Het Soerens Archief heeft altijd belangstelling voor tijdschriften en boeken die Laag-Soeren raken. Wilt u ze kwijt? Geef ze dan aan het Archief.

Het Soerens Archief heeft ook een kleine expositie verzorgd tijdens de Open Monumentendag op de uitnodiging van de Soerense organisatie. Wij hebben het reizen en pleisteren in Laag-Soeren in een aantal posters laten zien. Dankzij het goede werk van Hans Buter en Francien van Weelden is het een prachtige tentoonstelling geworden. Veel mensen konden hun hart ophalen bij een stukje Soerense geschiedenis.
De posters zijn gepubliceerd op onze facebook pagina Soerens Archief. Wilt u deze raadplegen, ga dan naar Google en zoek op Soerens Archief.

U bent van harte welkom op de dinsdagavonden. U kunt heerlijk wegdromen bij het doorspitten van de foto’s, herinneringen ophalen en meewerken aan het vastleggen van de geschiedenis van ons dorp.
En misschien ook meehelpen om onbekende zaken uit te zoeken. Zo is Henk Nijborg op zoek naar de geschiedenis van het paasvuur in Laag-Soeren. Kunt u daar wat over vertellen? Alle informatie is van harte welkom.
  
Genoeg redenen denken wij om een keer binnen te lopen in ’t Sprengenhus. Van 15 december 2014 tot en met 15 januari 2015 is het archief gesloten.
Tenslotte willen wij u nog op wijzen op ons emailadres soerensarchief@gmail.com.

Tot een dinsdag.

Namens een groep enthousiaste vrijwilligers,

Henk Nijborg en Edwin Gerritsen
 

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus