Nationale Tuinweek: Open Tuinen Route

Geplaatst op maandag 2 juni 2014, door Rein Aardema. Bron: Rheden Nieuws

De afdeling Veluwezoom laat de Nationale Tuinweek beginnen met een open tuinen route. De tuinen zijn voor iedereen vrij toegankelijk en heel divers van aard. Het is een mooi fietstochtje, maar met de auto kan natuurlijk ook.
De tuinen zijn open op zondag 15 juni van 11.00 tot 16.00 uur.

Laag Soeren, Harderwijkerweg 71, Gé en Ton Eikelboom
Gé en Ton troffen maar liefs 150 grote dennenbomen in de tuin aan toen zij er 20 jaar geleden kwamen wonen. Nadat de bomen in de loop der jaren waren verwijderd, zagen zij pas goed hoe groot hun tuin van 2250 m2 is. Alleen twee enorme eiken mochten blijven staan.

Taxus, buxus en rozen
De vrouw des huizes heeft verschillende grote borders aangelegd met vaste planten met her en der een taxus en buxus, die niet in model gesnoeid worden. Het stel is verzot op rozen en het vergt veel zorg om ze goed in bloei te krijgen, omdat de grond eigenlijk ongeschikt is voor rozen. De planten zijn zo gekozen dat het hele jaar door wel iets bloeit.

De Tuinen van Knoevenoord-Hall, Knoevenoordsestraat 70, Eerbeek, Frank en Els Olijslagers
Het circa zes hectare grote weiland is voor de helft getransformeerd tot een tuin met een duidelijke frans-barokke inslag. Bomen en struiken zijn in een geometrisch patroon aangeplant. De aldus gecreëerde doorzichten vroegen om accenten waar de blik van de aanschouwer op kan blijven rusten.

Accenten
Ornamenten die vaak van uit meerdere gezichtshoeken de aandacht trekken vervullen deze taak. De eigenaren hebben een voorliefde voor Franse Barok tuinen en de ornamenten zijn dan ook kopieën van barokke exemplaren. Een voorbeeld van het geometrische patroon vormen de vier gazons omgeven door met grind ingestrooide paden met in het midden een fontein.

Fontein
De fontein met drie schalen is vervaardigd uit wit marmer, evenals de daar aanwezige beelden. Om de tuin in zijn geheel te beleven, is het noodzakelijk zowel heen als terug door de verschillende figuren te lopen en te genieten van het lijnen- en vormenspel. Buiten de figuren om is het blikveld telkens weer afwisselend en spannend. Website: www.knoevenoord-hall.nl

Dierense Tuinders Vereniging – Spankeren, Kerkweg 8
De Dierense Tuinders Vereniging bestaat al bijna 50 jaar en ligt in het buitengebied van Spankeren. Het complex is ongeveer 2 ha groot en bestaat uit meer dan 200 tuinen, die tussen de 120 m2 en de 240 m2 groot zijn.

Schoonmaak
De tuinen worden jaarlijks door de huurders eerst schoongemaakt, om ze vervolgens in te zaaien en te beplanten. Vanaf de nazomer wordt geoogst. De huurders komen uit alle lagen van de bevolking en tellen velen nationaliteiten, waarbij kennis en hulp als vanzelf met elkaar gedeeld worden.

Moestuinen en Siertuinen
Naast moestuinen waar groenten, aardappelen, kruiden en fruit worden geteeld, zijn er meerdere siertuinen te vinden met bloeiende planten en buxushaagjes. Het gebied is zowel te voet als per fiets toegankelijk, maar de tuinen zelf zijn alleen te betreden met toestemming van de huurders. Tijdens de open dag zijn het clubhuis en de winkel geopend waar ook niet-leden gebruik van kunnen maken.

Info: Jeroen Doedel (voorzitter), tel.: 0313-415459. www.dierensetuindersvereniging.nl

Nationale Tuinweek
De vereniging KMTP Groei & Bloei organiseert 14 t/m 21 juni de Nationale Tuinweek. De vereniging bestaat al meer dan 140 jaar en al die jaren was en is het nog steeds een belangrijk uitgangspunt de kennis op het gebied van tuinieren in al zijn facetten en het plezier daarin van hun leden te vergroten. In deze tijd van verstening van onze leefomgeving wordt door onderzoek hoe langer hoe meer duidelijk dat een groene omgeving heel veel invloed heeft op de gezondheid, het geluk en zelfs de levensduur van mensen.

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus