'Nieuwe weg langs kanaal ten zuiden van Apeldoorn niet haalbaar'

Geplaatst op dinsdag 27 mei 2014, door Rein Aardema. Bron: De Stentor

 'Nieuwe weg langs kanaal ten zuiden van Apeldoorn niet haalbaar'

Een nieuwe weg langs het Apeldoorns Kanaal, ten zuiden van Apeldoorn, lijkt niet haalbaar. In elk geval ziet Rijkswaterstaat het niet zitten.

De gemeenten Apeldoorn, Brummen en Rheden, de dorpsraden van Loenen, Beekbergen, Klarenbeek, Eerbeek en Laag Soeren, industrie en Gelderse Milieufederatie pleiten allemaal voor zo'n weg. Die zou het (vracht-)verkeer uit de dorpen moeten halen.

De provincie is daar niet voor; die wil de bestaande route door de dorpen veiliger maken. Op aandringen van de gemeenteraad blijft Apeldoorn bij de provincie vragen om zo'n nieuwe kanaalweg. Maar nu geeft Rijkswaterstaat een negatief advies aan de provincie. Dat zal zwaar wegen.

De door de regio bepleite route begint bij de rotonde tussen Eerbeek en Loenen. De acht kilometer lange weg zou naar een nieuwe brug over het kanaal gaan, nabij de Eerbeekse Dijk, en dan aan de oostkant van het kanaal leiden naar de snelweg A50 met nieuwe op- en afritten. En dat is een knelpunt, geeft Rijkswaterstaat aan. Een nieuwe aansluiting zou te dicht bij bestaande op- en afritten komen; dat is onveilig. Ook op andere punten ziet Rijkswaterstaat het verkeerskundig en constructief een (te) ingewikkeld en zeer prijzig verhaal worden. De provincie wil binnen een maand een rapport presenteren met de haalbaarheid van vier varianten, waaronder de kanaal-route.

Leefbaar Apeldoorn wil van burgemeester en wethouders weten wat Apeldoorn nu kan en doet.

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus