Overleven in de natuur

Geplaatst op maandag 12 mei 2014

Overleven in de natuur

Overleven in de natuur

18/5 opening fototentoonstelling Willem van Katwijk in Laag-Soeren

Op zondag 18 mei om 16.00 uur opent in Laag-Soeren de fototentoonstelling ‘Overleven’ van Willem van Katwijk. Commissie ’t Sprengenpodium koos voor zijn sfeervolle en realistische natuurfoto’s die gedurende de zomer in ’t Sprengenhus blijven hangen. Zondagmiddag opent de filosoof en levenskunstenaar zelf de expositie en weet bij elke foto een mooi verhaal te vertellen. De combinatie ‘Harps&Didges’ met Frank Schouten en Coen van Hall omlijsten de opening met wereldmuziek op onder meer de gitaar, harp, mbira en didge.

Eten of gegeten worden

Willem van Katwijk fotografeert al meer dan 55 jaar en heeft nu gekozen voor het thema ‘overleven’. Zijn motivatie: “In de natuur speelt zich veel af. Eten of gegeten worden. Schuilen of waarschuwen voor gevaar, schutkleur alarmkleur. Voortplanting. Rusteloos bewegen, om niet gepakt te worden. Of juist stil zitten om dan plots toe te kunnen slaan. Daardoor nauwelijks te fotograferen: hoeveel tijd, geduld en observatievermogen zijn soms nodig voor één foto.” Van Katwijk vraagt zich af wat de mens zoekt en vindt in de natuur om te overleven. “Rust, stilte, verwondering, schoonheid, beweging, het weer, de seizoenen, kosmische samenhang, zichzelf?” Boeiende materie, aldus de kunstenaar.

Harps&Didges

De muzikale samenwerking van Frank Schouten en Coen van Hall, beide leden van de band Arnhemland. Zoals al in de naam besloten, een eigenzinnige ontmoeting tussen twee werelden. Die tussen de snaren van de Afrikaanse harp en de klanken van de Australische Didgeridoo. Deze twee muzikanten zullen tijdens hun improvisaties het experiment niet schuwen. Maar niet uit effectbejag. Verbazing en ontroering streven de heren na. Frank Schouten speelt op de harp, mbira, gitaar en percussie. Coen van Hall bespeelt de didge, Fujara en ook percussie.

In het kort

Fototentoonstelling ‘Overleven’, Willem van Katwijk
van 18 mei – 10 september 2014
opening op zondag 18 mei
16.00-17.30 uur
’t Sprengenhus te Laag-Soeren
 

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus