Zaterdag a.s. komt de innovatieve bakfiets

Geplaatst op maandag 3 maart 2014, door Rein Aardema. Bron: Rheden Nieuws.nl

De in Velp woonachtige ondernemer Ron Oei heeft een innovatieve bakfiets ontwikkeld.

Bakfietsen met elektrische trapondersteuning bestaan al langer op de markt. Ook zonnepanelen worden inmiddels in ruime mate toegepast. Voertuigen op zonne-energie zijn echter nog zeldzaam.

Het hoge energiegebruik van voertuigen, gecombineerd met de relatief lage opbrengst van zonnepanelen, maakte dat er tot nu toe alleen maar experimentele voertuigen (denk aan de Nuna Solar) werden ontwikkeld.

In de loop der tijd zijn op meerdere fronten zijn verbeteringen doorgevoerd: Betere accu's, efficiëntere trapondersteuning en zonnepanelen met een hogere opbrengst.  Hiermee zijn nieuwe combinaties mogelijk.

Er is nu een prototype ontwikkeld, waarbij de accu van de bakfiets opgeladen wordt met behulp van zonne-energie. Dat heeft een aantal voordelen: Je staat nooit meer met een lege accu, de energie wordt voor 100% duurzaam opgewekt en omdat je onderweg via de zonnepanelen ook energie opwekt, hoef je de accu niet helemaal vol te laden. Daardoor neemt zowel de levensduur als het aantal keer dat je de accu kan opladen, behoorlijk toe.

Ron Oei:
“Het mooie is dat een klassiek en beproefd Nederlands vervoersconcept, de bakfiets, nu gecombineerd wordt met moderne technologie. Het huidige prototype zal verder ontwikkeld worden. Voor Rheden biedt dat kansen: voor de werkgelegenheid en ook voor het toerisme. Ik zie gezinnen met hun kroost in de bak al moeiteloos de Posbank bedwingen”.

Zaterdag 8 maart wordt de bakfiets aan het publiek voorgesteld in samenwerking met GROENLINKS Rheden. De bakfiets op zonne-energie zal dan ingezet worden voor een tocht langs alle dorpen in de gemeente Rheden, vanaf Velp via Rheden, De Steeg, Ellecom, Dieren en Spankeren naar Laag Soeren en weer terug naar Velp.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de initiatiefnemer: Ron Oei, tel; 06 – 4-0121410 of per email: gtroei@gmail.com
 

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus