Massale opkomst bij Sprengenpodium

Geplaatst op zondag 17 november 2013, door Juul van Rijn

Massale opkomst bij Sprengenpodium

Zondagmiddag 17 november bevond een kwart van de Soerense bevolking -en omstreken- zich in de foyer van ’t Sprengenhus voor de presentatie van ‘het boek van Aris’. Deze omschrijving uit de mond van broer Barry Blankenspoor geeft treffend de sfeer weer van het evenement. De boekpresentatie was het hoogtepunt van het jarenlange werk van Aris Blankenspoor. Wat begon met het verzamelen van oude ansichtkaarten en foto’s eindigde met een waar salontafelboek. 192 pagina’s met grote en kleine verhalen over de geschiedenis van Laag-Soeren en heel veel beelden.

Ook de tweede activiteit van ’t Sprengenpodium deze middag, de schilderijen van Charlotte Arens uit De Steeg, oogstten veel lof. Deze expositie werd tevens zondag geopend. De grote doeken van 2 bij 2 meter komen goed uit de verf op de hoge witte wanden van ’t Sprengenhus.

Aris Blankenspoor overhandigde de eerste exemplaren van zijn boek aan Tinus Thomassen, een van de oudste bewoners van het dorp, en aan wethouder Ron König. De rij voor de voor-inschrijving van het boek ‘Laag-Soeren, een dorp met een rijke geschiedenis’ was lang. Vele dorpelingen, familie en vrienden, en belangstellenden wilden een of meerdere exemplaren bestellen. Een mooi cadeau voor de feestdagen. Dankzij de prettige jazzmuziek van de Ben Martin band uit Dieren en ontmoetingen met oude bekenden was het wachten geen straf.

“Geweldig hoe een boek over de eigen geschiedenis - vele dorpelingen herkennen familie, bekenden mensen of hun eigen woning terug op de pagina’s- de mensen in het dorp kan binden. Wat een feestelijke middag”, aldus wethouder Ron König. 

Voor wie niet in de gelegenheid was om naar ‘t Sprengenhus te komen: het boek kan tot 20 november worden besteld via www.degeschiedenisvanlaagsoeren.nl. Medio december worden de boeken uitgeleverd. 

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus