Expositie over de marken

Geplaatst op donderdag 14 november 2013, door Rein Aardema. Bron: Regiobode Online.nl

In de Petruskerk in Spankeren wordt vrijdag een nieuwe uitgave van de Stichting Historisch Onderzoek Zuid-Oost Veluwezoom gepresenteerd, in de vorm van het boek: ‘Over erven en geërfden. De marken van Spankeren, Soeren, Dieren en Ellecom’. Op zaterdag wordt in zelfde kerk van 10.00 tot 17.00 uur een expositie gehouden over het onderwerp.
In het boek wordt uitvoerig de geschiedenis beschreven van deze organisaties, die gedurende een periode van meer dan 600 jaar het beheer hebben gevoerd over de woeste gronden in deze omgeving, zoals de heide, de bossen en het Soerense Broek. Tevens wordt aandacht besteed aan de Buurtschap van Dieren.
Door een werkgroep is bijna vijf jaar lang gewerkt aan deze publicatie, waarvoor vele archieven zijn bezocht en talloze documenten werden bestudeerd. De auteurs zijn Ton Elzebroek uit Spankeren, Wim van den Beukel uit Dieren en John Striker uit Ellecom. Zij werden bij hun onderzoek ondersteund door Gerard Hummelman uit Spankeren en Stan Dekker uit Leuveheim.
Het boek omvat ruim 310 pagina’s en meer dan 200 afbeeldingen, voor een belangrijk deel in kleur, waaronder niet eerder gepubliceerd materiaal. De prijs bedraagt bij voorintekening tot 15 november € 19,95, daarna € 22,50. Bestelling is mogelijk via e-mail op stichtinghozov@upcmail.nl of telefonisch op 0313-414281 of 06-54630804. Ook zal het boek verkrijgbaar zijn via de boekhandel.

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus