Uitgever George Diepenmaat en de Verhalenvangers

Geplaatst op vrijdag 18 oktober 2013, door Rein Aardema. Bron: Soeren Samen

Zaterdag 26 oktober komen de Verhalenvangers naar De Harmonie. Tussen 11 en 16 uur kunnen de bewoners uit Laag Soeren hun verhalen uit vroeger dagen over Soeren vertellen en hun foto's en documenten laten zien aan de Verhalenvangers.
George Diepenmaat, de uitgever van het beoogde boek, is ook aanwezig. We hadden het navolgende gesprek met hem.

1. Er zijn nu 3 bijeenkomsten geweest van de Verhalenvangers t.w. in Spankeren, Ellecom en De Steeg.
Zaterdag 25 oktober is Laag-Soeren aan de beurt. Hoe was de opkomst in deze drie plaatsen?

De start was in Spankeren, iedereen moest nog een beetje wennen, maar toen de eerste Verhalenvertellers binnen kwamen was de schroom voorbij. Het was niet druk maar wel gezellig en er was zeer veel beeldmateriaal, foto's en films, zelfs uit de jaren 30. Enkele mensen kwamen hun fotoalbums laten zien en gaan nog verder opzoek naar beeldmateriaal. De eerste verhalen zijn al door de Verhalenvangers opgetekend, deze worden de komende tijd uitgewerkt. De Verhalenvangers van Spankeren gaan nog verder ,,op jacht" naar meer verhalen

Ellecom was de 2e halte.
Hier was het al een stuk drukker. Enkel tientallen vertellers en beeldverstrekkers kwamen gezellig bij Avegoor hun verhaal vertellen en hun beelden en  films laten zien. Er zijn hier ook afspraken gemaakt tussen de Verhalenvangers en enkele oudere mensen uit het dorp om bij hen thuis de verhalen op te schrijven.  Op het eind van de dag waren we blij verrast met de ,,buit''.

De Steeg, de 3e plek
De start was rustig maar na de middag  zat het Parkhuis bomvol met de inwoners uit De Steeg, vooral de bewoners uit de Havikerwaard  wilden hun verhalen en beelden kwijt. Het was tot het eind van de dag een gezellige drukte. We hebben heel veel beelden en verhalen gevangen en er komt nog veel meer uit de Steeg!

We zijn na 3 dorpen ervan overtuigd  dat hele hele project zal gaan slagen. Geweldig te horen welke verhalen er leven, verteld worden of gaan verteld worden. Dit is precies zoals de gemeente Rheden en wij van te voren gedacht en vooral gehoopt hadden. We zijn er erg gelukkig mee. Het heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen.

2. Zijn er nog verrassingen, fotomateriaal of bijzondere verhalen?

Uit  ieder dorp komen verrassende verhalen, een enorme hoeveelheid beeldmateriaal en heel veel films die we allemaal mogen gebruiken.

3. Kun je al iets zeggen over de perioden waar de verhalen naar verwijzen?
De verhalen komen vooral vanaf de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. De jaren 50 en 60 en later. Uiteraard ook uit de oorlog, maar we willen er geen oorlogverhalenboek van maken. Het is echt een mix vanaf 1920 tot aan 1980.

4. Zijn er perioden waarvan je wel meer zou willen weten?
Wie we nog niet zien op de bijeenkomsten is de jeugd. Kinderen vanaf 16 jaar tot aan jong volwassenen tussen de 20 en 40 jaar.

5. In november is de laatste plaats, Rheden, aan de beurt. Denk je dat je genoeg materiaal zult hebben en hoe ga je dan verder?
Dat gaat lukken, maar er moet ook nog veel werk verzet worden. Interviews houden, alles uitwerken enz.
Dan gaan wij, van  Diepenmaat Uitgeverij en Hoog+Diep uit Rotterdam, bekijken welke verhalen we in het boek en in de app willen gebruiken. Alle verhalen worden gearchiveerd door de gemeente Rheden, ook de verhalen die niet direct in het boek komen.

6. Heb je al enig idee hoe het boek eruit moet komen te zien? Aantal pagina's, kleur enz.
We maken een boek in het formaat 24 x 28 cm, met in de kaft een speciale uitgave voor kinderen. Het boek bevat 192 pagina's en voor het kinderdeel 32 pagina's. Een harde kaft en uiteraard full colour. Net zo'n mooi boek als De vele levens van het voormalig kuuroord Laag-Soeren dat we in het voorjaar uitbrachten.

7. Heb je nog een laatste oproep voorde lezers?

Ja, tijdens alle bijeenkomsten is er aan het begin, dus in Laag Soeren rond 11.15 uur, een optreden van Marieke Soetebier die haar Eigen Verhaal vertelt. Alleen daarom al kom je naar het erfgoedcafe. Kom kijken naar de foto's en de films  van je dorpsgenoten. Luister naar hun verhalen ook al denk je dat je zelf geen verhaal hebt.  Je wordt vanzelf geinspireerd en dan vertel je misschien vanzelf je eigen verhaal of je denkt oh ja, ik ken iemand die mooie verhalen kent uit ons dorp Laag Soeren.

Voor meer informatie zie www.erfgoedrheden.nl 

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus