Lezing Jaarfeesten

Geplaatst op maandag 23 september 2013, door Rein Aardema. Bron: Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal

Najaarslezing op maandag 28 oktober 2013, om 20 uur, in het Sprengenhus door Ineke Strouken.

Mevrouw Ineke Strouken zal een voordracht houden over de Jaarfeesten in ons land en hun geschiedenis. Zij is directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed in Utrecht.

Wat is Volkskultuur? Volkscultuur gaat over de tradities en rituelen waarmee mensen zich in het dagelijks leven identificeren. Het zijn de gewoonten en gebruiken die mensen van huis uit hebben meegekregen en zich op hun beurt weer eigen hebben gemaakt.

Volkscultuur speelt – bewust of onbewust – altijd een belangrijke rol in het dagelijks leven van mensen, je zou het de levensstijl van een samenleving kunnen noemen. Al onze gedragingen, tradities en rituelen hebben te maken met de cultuur waarin wij zijn opgevoed. Belangrijk is het sociale aspect: het gaat om cultuur die je met anderen deelt en die je tot onderdeel maakt van een groep of samenleving. Volkscultuur is de cultuur die je van huis uit meekrijgt. Het zijn je roots.

Volkscultuur is niet iets van vroeger, maar van nu. Mensen passen deze steeds weer aan, aan eigen wensen en behoeften, die op hun beurt weer te maken hebben met veranderende sociale omstandigheden.

Zie ook de website, www.volkscultuur.nl

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus