Hengstenkeuring Groninger paarden

Geplaatst op maandag 4 februari 2013, door Rein Aardema. Bron: www.streekjournaal

Vereniging Het Groninger Paard is zaterdag 16 februari te gast bij Manege de Spreng in Laag-Soeren voor de jaarlijkse hengstenkeuring. De hengstenkeuring vormt het decor voor keuringen en shows van Groninger hengsten.

De hengstenkeuring is een hele belevenis: een scala Groninger hengsten draaft met bravoure de baan rond. Er zijn eerder goedgekeurde hengsten present, maar ook hengsten die in de race zijn om zich Groninger dekhengst te mogen noemen. Een bezoek aan de hengstenkeuring is volgens De Spreng de moeite waard. Het Groninger paard is een zeldzaam ras, belangrijk als cultureel erfgoed en is met zijn brave en werkwillige karakter voor alles inzetbaar.

Groningers in Gelderland
Groningen vervulde van oudsher een leidende rol in de Groninger paardenfokkerij, maar ook in Gelderland werden vroeger en nu nog steeds Groninger paarden gefokt. Het Groninger paard in Gelderland is dus zo gek nog niet.
Het bestuur van de vereniging nodigt iedereen uit om de hengstenkeuring bij te wonen. Het keuringsprogramma begint 's morgens en duurt de hele dag. Meer informatie over het Groninger paard en de hengstenkeuring van 16 februari is te vinden op www.hetgroningerpaard.nl.

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus