Start campagne ‘Mijn huis, Mijn toekomst’ Informatiebijeenkomst voor inwoners van Laag-Soeren

Geplaatst op woensdag 9 januari 2013, door Becky Nijman. Bron: persbericht via Atrive

In Laag-Soeren start de campagne ‘Mijn huis, Mijn toekomst. Comfortabel en veilig wonen? Check uw (t)huis!’. De campagne gaat van start op donderdag 24 januari 2013 met een voorlichtingsbijeenkomst voor inwoners in ’t Sprengenhus, Harderwijkerweg 25A te Laag-Soeren: ’s middags van 15.00 uur tot 16.30 uur en ’s avonds 19.00 uur tot 20.30 uur. Beide bijeenkomsten hebben hetzelfde programma en starten met de voorlichting over de campagne ‘Mijn huis, Mijn toekomst’.

Tijdens de bijeenkomst kunnen inwoners voorbeelden van thuistechnologie zien en zelf uitproberen. Thuistechnologie is slimme techniek in en om de woning die het wonen aangenamer en veiliger maakt.
Ook is het mogelijk om via www.geldersehuistest.nl een digitale toets in te vullen waarmee inwoners kunnen checken welke maatregelen voor hun huis geschikt zijn. Er zijn leuke prijzen te winnen door mee te doen aan een prijsvraag.

Thuistechnologie, iets voor u?

 

Met gebruik van thuistechnologie kunt u:
• veiliger wonen
• prettiger wonen
• zelfstandiger wonen
• beeldcontact met mensen hebben
• energie besparen

Een paar voorbeelden:
De heer Pietsersen: ‘Het voelt niet prettig om ’s avonds de deur te openen’
Met een deurcamera kunt u zien wie er voor de deur staat. Als u een automatische deuropener hebt, kunt u ook op afstand de deur openen.

Mevrouw Jansen: ‘Hoe voorkom ik onveilige situaties in het donker?’
Met lampen die automatisch aangaan wanneer u een donkere ruimte in gaat, ziet u precies waar u loopt. Bijvoorbeeld bij uw voor- en achterdeur, in donkere ruimten in uw woning of ‘op de route’ naar het toilet.

Mevrouw Weninck: ‘Hoe kan ik mijn bovenraampje veilig openen?’
Dit kan automatisch met een druk op de knop of een afstandsbediening. Veiliger dan het gebruik van een stoel! En wat dacht u van automatische gordijnen, zonwering en verlichting?

De heer Gerritsen: ‘Hoe zorg ik dat de energierekening van volgend jaar minder hoog is?’
Bijvoorbeeld met een thermostaat die u zo kunt programmeren dat de verwarming naar wens aan- en uitgaat of met lampen die automatisch uitgaan als u de ruimte verlaat.

Stimuleringsregeling
De campagne is een initiatief van de gemeente Rheden in samenwerking met een groep inwoners uit Laag-Soeren, de welzijnsorganisatie Carion, het overkoepelende orgaan voor de ouderenbonden COSBO, woningcorporatie Sprengenland Wonen en de Provincie Gelderland.


Bij wijze van proef wil de gemeente Rheden het preventief aanschaffen van thuistechnologie en het aanpassen van de woning tijdelijk stimuleren. Indien inwoners besluiten één of meerdere aanpassingen te laten uitvoeren vergoedt de gemeente één derde van de totale geraamde kosten tot een maximum van € 650,00.

Uw huis testen door middel van een huisbezoek
Inwoners kunnen een beroep doen op een vrijwillige voorlichter die geschoold is voor het project. De voorlichter loopt samen met de inwoner het huis door aan de hand van de Gelderse Huistest. Deze test zet een groot aantal maatregelen en aanpassingen op een rij die de woning prettiger, veiliger en comfortabeler kunnen maken. Inwoners bepalen zelf welke maatregelen zij nodig vinden en welke maatregelen zij gaan nemen. Inwoners kunnen een huisbezoek aanvragen via de gemeente Rheden.

Meer informatie
U kunt voor meer informatie terecht bij Monique Schepers, gemeente Rheden, Tel.: (026) 497 6911.

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus