Laag-Soeren bruist niet, maar borrelt wel

Geplaatst op zondag 23 december 2012, door Rein Aardema. Bron: Wegener Media

Laag-Soeren bruist niet, maar borrelt wel

In Laag-Soeren barst het van de verenigingen, clubjes en gemeenschappelijke voorzieningen. Toch startte Machiel Wetselaar in 2011 Soeren Samen. Dit is een project om de sociale samenhang in het dorp te verbeteren. Hoewel er veel sociale activiteiten zijn in Laag-Soeren zijn inwoners volgens Wetselaar toch bang voor afbraak. Een voorbeeld is de voetbalvereniging die bijna ieder jaar met een elftal krimpt.

Met 20.000 euro subsidie van de provincie Gelderland kreeg Wetselaar twee jaar de tijd de gemeenschap weer te laten bruisen. Nu maakt hij de balans op.

"Ik ben simpel begonnen. Ik reed met mijn busje langs dorpsbewoners en vroeg hen waar ze behoefte aan hadden. 45 mensen namen plaats in mijn bus en vertelden me waar het in Laag-Soeren aan ontbrak."

De onderwerpen die daar uit rolden, stonden daarna fulltime op zijn agenda. Een van de agendapunten was het organiseren van meer activiteiten voor ouderen.

"Twee jaar geleden was hier niets voor hen, behalve een traditionele bejaardensoos. Dat is niet waar de nieuwe ouderen behoefte aan hebben. Mijn opa ging op zijn 60e in de hoek van een verzorgingshuis zitten roken. Senioren van nu willen er juist op uit."

De nieuwe Soerense Activiteiten Commissie Senioren (SACS) organiseert tien activiteiten per jaar. Daarnaast is er het Soerens Eetgebeuren waarbij ouderen iedere tweede donderdag van de maand kunnen aanschuiven in 't Sprengenhus voor een maaltijd.

"Het mooie is dat ouderen die wonen in de appartementen op het landgoed van Laag-Soeren ook deelnemen aan deze activiteiten", zegt Wetselaar. "Voorheen had het dorp geen enkel tot weinig contact met hen."

Tot dusver is het nog niet gelukt jongeren te betrekken bij sociale activititeiten. Na de rondgang met zijn bus door het dorp bleek dat behoefte was aan meer activiteiten voor jongeren. Afgelopen januari werd er daarom een après-ski feest voor hen gehouden waar zo'n zeventig jongeren op af kwamen. Verder dan dat kwam het niet. Wetselaar is niet van plan feesten voor jongeren te organiseren. "Dat moeten ze zelf doen. Maar dat is het probleem, ik kan geen kartrekkers vinden. Hoewel het project eindigt, blijf ik daar wel mee bezig. Ik wil jongeren zien te bereiken. Net zoals ik hen wil laten deelnemen aan Groen Grijs, waarbij jongeren de tuinen van ouderen gaan onderhouden die dat zelf niet meer kunnen. Dat komt ook nog niet erg makkelijk van de grond."

Wetselaar merkt dat het vooral werkt om inwoners persoonlijk aan te spreken. Een flyer of een willekeurige oproep krijgt minder respons. "Wanneer ik concrete voorstellen doe en aan iemand vraag: wil jij in december helpen met het opzetten van de kerstboom, dan krijg ik bijna altijd een positief antwoord." Volgens Herman Lubberding van Soerens Belang is het nu vooral belangrijk dat alle 'clubjes' hun krachten bundelen. "Alle activiteiten in het dorp staan nu verspreid op websites van 't Sprengenhus, Soerens Belang, Soeren Samen, ga zo maar door. Dat moeten we echt gaan stroomlijnen."

Volgens Wetselaar is laag-soeren.nl de website waar alle krachten gebundeld gaan worden. Daar staat een kalender met alle initiatieven en feesten die het dorp rijk is. "Er is heel veel initiatief in dit dorp. Daarom hebben we een Kulturhus en daarom hebben we deze subsidie voor Soeren Samen gekregen. Mensen uit Laag-Soeren krijgen dat voor elkaar; als het niet linksom kan, dan rechtsom."

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus