Mijn Soeren

Elke maand verschijnt hier een verhaal van een bewoner uit Laag-Soeren. De komende periode vanuit het thema 'Mijn Laag-Soeren'. Door Juul van Rijn.

Inge en Joep Stijntjes – Torentje van Jut (Priesnitzmonument)

Op mijn vraag wat voor de kersverse beheerders van de kantine ’t Sprengenhus hún plek in Laag-Soeren is, hoefden ze niet lang na te denken: het torentje van Jut. En dan bedoelen we natuurlijk het witte torentje aan de Priesnitzlaan. Inge is geboren en opgegroeid in Dieren. Als jonge meid fietste zij vaak met haar vader, moeder en zusje een rondje. Het torentje was de vaste plek voor een pauze, om iets te drinken en wat lekkers te eten. Het lijkt niet zo ver, maar voor kleine meiden was het een aardige fietstocht.
Een mooie herinnering, dat zeker heeft meegespeeld bij het besluit van Inge om te solliciteren bij ’t Sprengenhus. Zij wilde altijd al zelfstandig gaan werken en dit was haar kans “Joep zei het direct al”, aldus Inge. Zij combineert in deze baan haar ruime horeca-ervaring, haar passie voor koken, de langgekoesterde wens om een eigen bedrijf te runnen en veel contact te hebben met mensen. Ze doet het niet alleen: ook Joep is regelmatig achter de bar in Laag-Soeren te vinden.

Ze zijn er vol ingegaan en stralen dat ook uit. Joep heeft zich gemeld bij SCS en is soms scheidsrechter op zaterdag, bij de thuiswedstrijden. Zijn voetbalervaring bij SC Doesburg (leider, kantine, vrijwilliger) komt goed van pas. En Inge is gek op fröbelen, zegt ze. Bij de ouderensoos op dinsdagmiddag blijft ze dan ook niet achter de bar staan, maar schuift gezellig aan. Het leuke aan ’t Sprengenhus vinden zij dat er van alles is te doen: sport, muziek, een concert, de ouderensoos, de schoolactiviteiten.

“We zouden hier best willen wonen”, bekent Joep. Inge bevestigt dit: “We hebben een klik met de mensen hier. Dat komt misschien door onze achtergrond (Dieren en Doesburg), maar we merken echt dat de mensen open zijn tegenover ons. Er is overleg over alle zaken die op ons pad komen.” Inge en Joep vinden dat zij vanuit de kantine een visitekaartje zijn voor ons dorp. Komt er een passant binnen met een vraag over iets in Laag-Soeren, dan belt Inge net zo lang diverse dorpsbewoners totdat zij het juiste antwoord heeft gevonden.

 

In het kort

Inge en Joep Stijntjes - wonen in Doesburg - twee kinderen - Anne van 15 en Jonno van 14 jaar – Sinds deze zomer beheren zij de kantine in ’t Sprengenhus -  passie voor koken – wilde altijd al graag zelfstandig werken- Joep is ambulant begeleider bij Pluryn in Oosterbeek
Inge en Joep zijn blij: met hun werk in Laag-Soeren- het dorpsgevoel – de behulpzame mensen hier

Archief Mijn Soeren

Dick en Thea van den Brink

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus