Sprengenpodium

Datum: zondag 1 februari 2015 - zondag 1 februari 2015. Locatie: Sprengenhus

Sprengenpodium

Op zondag 1 februari om 16.00 uur opent het Sprengenpodium de overzichtstentoonstelling van de Laag-Soerense kunstenaar en schilderdocent Marjan Smit. ,,Oogstrelend'' is de titel van deze tentoonstelling die tot 19 april te zien is in ’t Sprengenhus. Oogstelend zijn de ruim dertig schilderijen in vier technieken. Tijdens de opening is een demonstratie van de ,,schildersalon'': leerlingen van Marjan Smit laten ,,live'' zien hoe hun werk tot stand komt. De salonmuziek wordt verzorgd door Tineke (vleugel) en Liesbeth (cello) Bos.

Inspiratie plus techniek
De solo-expositie toont meer dan dertig schilderijen in vier verschillende technieken:
miniatuur en fijnschilderen (portret, stilleven); à la prima (landschap, dieren); papierwerk (landschap) en ei tempera (ikonen en engelen). De basis van het werk van Marjan Smit is ambachtelijk vakmanschap. ,,Laag over laag mijn verhaal vertellen, dat is wat ik doe wanneer ik schilder. Ik werk nooit in een keer naar het eindresultaat maar wanneer het klaar is zie ik de verflagen als gestolde tijd. Ik wil werk maken dat dicht op mijn huid ligt, dat bij mij past.”
Marjan Smit: ,,Ik ben een lezer, een schrijver en een schilder. Inspiratie komt van alle kanten, ook uit een onverwachte hoek. Je kunt het leren om daar oog voor te  hebben en naar je ingeving te luisteren. Vervolgens heb je vaktechnische vaardigheden nodig om al die beelden en plannen om te zetten in betekenisvolle en krachtige schilderijen.”
De schildersalon
Een keer per kwartaal organiseert Marjan Smit met haar school de Schildersalon: een dag samen schilderen voor haar leerlingen en ieder die graag mee wil doen. Tijdens de opening zijn demonstratielessen van de Schildersalon.

https://www.youtube.com/watch?v=hcmnEwzFSrI&feature=youtu.be

Soerens Belang Laag Soeren Sprengenhus